Můj čas na kafíčko

Spíte u televize?

Znáte ten slastný pocit usínání u televize? Na první pohled něco zcela nevinného. Ale víte, že tímto zlozvykem si můžete zadělat na cukrovku nebo srdeční onemocnění?

Melatonin je dar

Mnoho lidí sleduje v televizi jeden díl seriálu za druhým, dokud konečně neusnou. Jenomže si tím narušují vnitřní hodiny. Ty jsou řízeny střídáním světla a tmy. Když slunce zapadne, mozek začne pumpovat do krevního řečiště melatonin a vy se budete cítit unavená.

Když se vystavíte modrému světlu z televizoru, potlačíte tvorbu melatoninu a způsobíte si komplikace s usínáním. A když usnete, spánek nebude nikdy hluboký. Následkem je pak spánková deprivace, která způsobuje ospalost přes den, podráždění, neschopnost se soustředit a bolesti svalů.

Pozor na cukrovku

Působením světla také aktivujete srdce, aby pracovalo naplno a udrželo vás aktivní. Vědci zjistili, že spaní v osvětlené místnosti může spustit v těle procesy, které vedou k onemocněním, jako jsou cukrovka nebo metabolický syndrom.

Jak utužit spánek

Základem je spánková hygiena a rituály. Je dobré si nastavit rytmus, ve kterém chodíte spát a kdy vstáváte. V posteli nepracujte ani nesledujte televizi. Jakmile se vám u televize začne chtít spát, vypněte ji a běžte do postele. Nepřemáhejte se!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden