Moje sladké tajemství

Střevo je jako druhý mozek. Jak zlepšit špatné trávení?

Většina z nás zrovna ukázkový životní styl nemá. Pojďme se mrknout, jak pomoci našim střevům, ale i náladě.

Hodně lidí si neuvědomuje, že podstatná část zdraví leží v zažívacím ústrojí. Stav střev se odráží i na síle vašeho imunitního systému, a dokonce i na tom, jakou máte náladu. To, že s vaším trávením není něco v pořádku, poznáte celkem snadno. Můžete mít problémy se zácpou, nebo naopak s častými průjmy. Velké potíže může způsobovat i nadýmání.

Jak trávení vylepšit?

Pokud máte důkaz, že vás nic zásadního netrápí, ale i přesto cítíte, že byste mohli trávit potravu příjemněji, vyzkoušejte potraviny, za které vám vaše střeva poděkují. Třeba za vlákninu, kterou najdete v ovoci a v zelenině. Další vhodnou potravinou jsou luštěniny.

Koho trápí nadýmání, měl by je před vařením namočit, úplně ideální je červená čočka a cizrna. Velmi důležité jsou i zakysané výrobky, jako je nakládané zelí, kimči nebo kefírové mléko.

Na kvalitu trávení má pozitivní vliv také pravidelná fyzická aktivita a dobrý pitný režim. V neposlední řadě myslete i na to, že při jídle je nutné pořádně žvýkat a že to, v jakém stavu je vaše trávení, je dost propojené i s tím, zda nejste zrovna ve stresu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden