Moje chvilka pohody

Stříhání, česání, trimování

Ať už máte doma psa krátkosrstého, dlouhosrstého, hrubosrstého nebo kudrnatého, musíte se o jeho srst správně a pravidelně starat. Pro každý typ srsti existuje základní technika péče.

Pravidelnou péčí o srst zajistíte svému čtyřnohému mazlíčkovi nejen čistotu a perfektní vzhled, ale omezíte také línání a včas zjistíte přítomnost případných kožních parazitů.

1 Krátká hladká srst, jakou mají třeba mopsové nebo dobrmani, nemá podsadu. Péče o tento typ srsti je nejjednodušší. K pravidelnému pročesávání srsti (alespoň jednou týdně), nejprve proti směru růstu chlupů a potom po směru, potřebujete pouze kartáč se štětinami nebo speciální rukavici.

2 Krátkou dvojitou srst s rovnými chlupy nad měkkou a řídkou podsadou mají například labradoři. Tato srst vyžaduje více péče, protože podsada neustále líná, nejvíce na jaře a na podzim. K vyčesávání použijte jemný kartáč nebo kartáč s kovovými zuby, kterým vyčesávejte podsadu směrem od kůže ven. Psa kartáčujte minimálně dvakrát týdně.

3 Psi s krátkou drsnou srstí mají husté a tvrdé chlupy, na omak poněkud drsné. Tato srst je typická pro drsnosrsté jezevčíky, knírače a mnohé teriéry. K údržbě drsné srsti se používá speciální trimovací nožík, kterým se „vyškubávají“ odumřelé přerostlé chlupy. Po vytrimování, které je ideální provádět jednou za dva až tři měsíce, je dobré psa ještě pročesat jemným kartáčem.

4 Vlnitá srst je hustá a měkká a vyznačuje se typickými kudrlinkami. Mají ji například pudlové nebo bišonci. Vlnitá srst potřebuje pravidelné kartáčování jemným kartáčkem proti směru růstu – to zajistí, že srst bude hezky nadýchaná. Jednou za čas je potřeba pejska také ostříhat, to však raději nechte na odborníkovi.

5 Dlouhá hedvábná srst nemá podsadu a na omak připomíná lidský vlas. Tento typ srsti, kterou mají například jorkšíři nebo maltézáčci, líná nejméně. Na druhou stranu se ale snadno zacuchává, proto je zapotřebí pravidelně ji česat a kartáčovat jemným kartáčem po směru růstu. Dlouhé chlupy na tlapkách, ve slabinách a kolem hlavičky se musí ostříhat.

6 Dlouhá dvojitá srst, jakou mají samojedi, šeltie nebo kolie, se skládá z dlouhých, rovných a drsných pesíků a velmi husté podsady. Pro správnou péči budete potřebovat jemný kartáč a velký hřeben s řídkými zuby. Kartáčujte směrem od kůže, a až vykartáčujete všechny uvolněné chlupy z podsady, vezměte hřeben s řídkými zuby a zabořte jej hluboko do srsti. Česejte směrem ven, abyste odstranili další uvolněné chlupy.

7 Pravidelnou péči vyžadují i pejsci bez srsti. Samozřejmě se nekartáčují, ale jednou za měsíc potřebují vykoupat. Používejte jemný šampon, nejlépe s antibakteriálními účinky. Po koupeli pejska dobře osušte a kůži zvlhčete hydratačním krémem bez oleje.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden