Můj čas na kafíčko

Studené nohy nepodceňujte

Co skrývá problém, který často trápí ženy?

Mrznou vám stále nohy, i když sedíte doma v teple? Může se jednat i o projev více či méně vážné choroby. Zúžení tepen a snížené prokrvení tkání má celou řadu příčin.

Studené nohy, případně ruce, mohou být přirozenou reakcí těla na nižší teploty v našem okolí.

Vysoký krevní tlak

Naměří-li vám lékař při více než dvou samostatných vyšetřeních hodnotu krevního tlaku převyšující 140/90 mm Hg, potýkáte se s velkou pravděpodobností s vysokým krevním tlakem. Ten ztěžuje cirkulaci krve, důsledkem čehož jí do končetin proudí méně.

Léčba zahrnuje vedle režimových opatření (zdravá strava s nízkým obsahem soli, pravidelný pohyb, udržování optimální hmotnosti) také užívání léků na předpis.

K dalším příznakům špatné cirkulace krve patří otoky končetin, jejich brnění či suchá kůže, při závažné poruše také tvorba defektů – vředů. Pro nápravu se doporučuje denně chodit alespoň půl hodiny.

Příliš nízký tlak může mít stejné účinky.

Srdeční selhání

Když není srdce schopno účinně pumpovat krev do těla, tkáním se nedostává živin a kyslíku, které potřebují pro své fungování. Kromě studených rukou a nohou patří k projevům únava, potíže s dýcháním, zvýšená srdeční frekvence i závratě.

Léčba zahrnuje užívání léků pro podporu činnosti srdce a léků na odvodnění. Důležité je hlídat si jídelníček a vyhýbat se tučným, slaným, kořeněným a sladkým jídlům.

Stres či úzkost

Při stresu jsou do krve vylučovány hormony (kortizol, adrenalin, nonadrenalin) stahující cévy a snižující krevní oběh. I to může přispívat ke zvýšení krevního tlaku, což ztěžuje prokrvení rukou a nohou.

Stres pomáhají zvládat aktivity, které vám dovolí vypnout. Pro někoho to může být tanec, pro jiného poslech hudby nebo třeba jóga.

Cukrovka

I ta je častou příčinou studených nohou. Dlouhodobě zvýšená hladina glukózy v krvi diabetiků vede k tvorbě sklerotických plátů v cévách a ke zhoršení průtoku krve. Dalším důvodem je tzv. diabetická periferní neuropatie, jež vede ke zhoršení citlivosti končetin.

Anémie 

Anémie neboli chudokrevnost je další z možných příčin studených nohou. Toto onemocnění souvisí s nedostatkem červených krvinek v krvi. Anémii může vyvolat nedostatek některých důležitých látek (železo, vitamin B12), ale třeba i chronické onemocnění ledvin.

Štítná žláza

Snížená funkce štítné žlázy má negativní dopad i na metabolismus těla, neboť produkuje nižší hladinu tyroidálních hormonů, což má vliv na krevní oběh.

Lidé s nedostatečně fungující štítnou žlázou tak bývají citlivější na nachlazení, cítí se unavenější, přibývají na váze, ale také mají často studené končetiny. A jak si je co nejrychleji prohřát? Pomáhá jejich namáčení v teplé vodě, při usínání můžete použít i elektrický ohřívač nohou, ale někdy stačí i pouhá zahřívací lahev.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden