Moje sladké tajemství

Tělesný tuk umí být prospěšný

Je zcela přirozené, když žena přibere během menopauzy pět až deset kilogramů. Tělo si přizpůsobí metabolismus a jen těžko se s tím dá bojovat. Tuk ale není jen nepřítel, k čemu slouží?

Za všechno mohou hormony. Ubývá progesteron a estrogen, těžko pak lze dosáhnout štíhlosti jako ve dvaceti. Tělo bude vypadat jinak.

Zapojením intenzivního cvičení budete mít vyrýsované svaly, bude vám sedět stejná velikost jako zamlada, avšak může vás trápit vrásčitý obličej, protože tam bude chybějící vrstva podkožního tuku vidět nejvíc. Nebezpečný je především vnitřní tuk kolem orgánů. Jinde naopak může být prospěšný.

Bez něj to také jen tak nejde

I když příliš tuku na břiše značí problém, malé množství chrání zdraví. Vaječníky jsou méně aktivní, a tak po menopauze břišní tuk poskytuje další estrogen. Ten chrání kosti a zpomaluje stárnutí. Tuk na bocích a stehnech je zase spojen s nižším rizikem srdečních chorob.

Je také důležitý pro inteligenci, jelikož jeho přítomnost v mozku usnadňuje myšlení. Bez tukových obalů nervů by se naše tělo neobešlo při koordinaci a komunikaci.

Některé genetické variace způsobují, že mají někteří lidé více tělesného tuku, přitom jsou zdraví. Jestliže netrpíte vyloženě obezitou, není třeba se nějakým kilem navíc trápit.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden