Tradiční vepřový sulc

Ingredience:  3 vepřové nožičky, 250 g vepřového plecka, 2 cibule, 2 mrkve, 1 menší celer, 2 bobkové listy, 5 kuliček nové koření, 10 kuliček pepře, 2 až 3 kyselé okurky, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 2 vařená vejce natvrdo, 80 ml 8% octa, sůl, mletý pepř

Postup: Nožičky pečlivě očistíme a dáme vařit. Do hrnce přidáme nové koření, bobkové listy a pepř vcelku. Přivedeme je k varu a vaříme asi tak 50 minut, pak sebereme pěnu. Přidáme plecko, 1 oloupanou cibuli vcelku a vaříme další hodinu. Když se nožičky se rozpadají a plecko je měkké, přecedíme vývar do čistého hrnce.

Maso necháme vychladnout a potom nakrájíme na kostičky. Vývar přivedeme k varu, přidáme do něj na malé kostičky nakrájený celer s mrkví a vaříme zeleninu do změknutí. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a nasypeme do vývaru v okamžiku, kdy ho stahujeme z plotny, aby se jen spařila.

Hrášek a kyselé okurky scedíme. Okurky nakrájíme na kostičky a společně s masem je vmícháme do vývaru. Přidáme ocet, podle chuti dosolíme a můžeme i trošku připepřit. Sulc nalijeme do misek, vložíme do nich na čtvrtinky nakrájená vejce a necháme v chladničce ztuhnout do druhého dne.

reklama
reklama

Komentáře