Moje chvilka pohody

Trápí vás hemoroidy? Vyzkoušejte bylinný klystýr.

Nedostatek pohybu, sedavé zaměstnání, obezita, nezdravé stravování, málo ovoce a zeleniny – to vše hraje roli při vzniku nepříjemných hemoroidů.

Kvůli umístění na intimním místě (jsou to rozšířené křečové žíly ve vchodu do konečníku či přímo v konečníku) se o nich stydíme mluvit, dokonce i před lékařem. A to je chyba, protože úspěšná pomoc existuje.

Čím se projevují?

Pálením, bolestí nebo svěděním zejména po stolici, nebo při stolici. A také krvácením. Krev má světlou barvu a je to důvod jít k lékaři, aby se vyloučila možnost záměny s rakovinou.

Jak to řešit?

Používejte jemný toaletní papír s několika vrstvami, který nedráždí konečník a pak se osprchujte vlažnou vodou. V raném stadiu hemoroidů většinou postačí upravit životní styl – více pohybu (chůze, plavání), nekouřit, jíst celozrnné potraviny, oves, luštěniny, ořechy, semínka a zeleninu, např.

římský salát, tykev, kedlubny, lilek. Z koření pak zázvor, skořici, muškátový ořech nebo česnek. Z luštěnin se hodí fazole adzuki a červená čočka. Nejvhodnější ovoce jsou mandarinky, citrony, limetky, jablka, mango, třešně, datle… Z masa volte sladkovodní ryby, krůtí a hovězí.

K vhodným mléčným výrobkům patří kefír, podmáslí a máslo v bio kvalitě. A aplikujte masti, čípky a léky, které zpevňují žilní stěny.

Bylinný klystýr a aloe

Při léčbě hemoroidů jsou výborné i bylinné klystýry, třeba z heřmánku. Ten zároveň mírní křeče a má protizánětlivé účinky. Vhodné jsou i z čaje z bezových listů nebo květů. Pomáhá i aloe vera. Kousek oloupaného listu zasunete přímo do konečníku a bylina pak vyjde ven se stolicí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden