Moje chvilka pohody

Trápí vás zácpa?

Typickým příznakem zácpy je tvrdá a suchá stolice, která jen obtížně odchází z těla a způsobuje člověku velké nepříjemnosti a bolesti. Poradíme vám, jak se jí vyhnout i bez projímadel.

První krok

Začněte pít více tekutin, a to alespoň denně tři litry, ženám stačí dva. Pokud právě tímto problémem trpíte, zvyšte přijímané množství tekutin, ale obloukem se vyhněte kávě, černému čaji, ale také alkoholu. Naopak vhodné jsou různé ovocné šťávy, např. hrušková, jablečná a švestková.

Sušené ovoce

Už po několika hodinách od požití stolici spolehlivě uvolní sušené švestky. S konzumací to ale nepřehánějte, zácpa by se mohla změnit v průjem. Zkusit můžete i jiné sušené ovoce.

Více vlákniny

Vláknina zvyšuje obsah vody ve stolici a pomáhá pohybu střev a jejich rychlejší a hladší průchodnosti. Nejvíce vlákniny obsahují například bobuloviny a ovoce s jedlou slupkou, jako jablka, hrozny a už zmíněné švestky.

Dále zelenina – kapusta, mangold, brokolice, špenát, mrkev, zelené fazole. Bohaté na vlákninu je i hnědá rýže, sekané ovesné vločky, semínka (vynikající je lněné a dýňové) a pak mandle a vlašské ořechy.

Obrovským zdrojem vlákniny, která napomůže vyprazdňování je psyllium, buď gelový nápoj, nebo tabletky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden