Moje šťastná hvězda

Účinné zbraně proti pocení!

Nadměrné pocení komplikuje život mnoha lidem. Zde je pár tipů, kterými lze tento nepříjemný problém omezit nebo úplně zastavit.

Pocení je v podstatě jakási přirozená klimatizace. Protože jsou ale místa kolem potních žláz příjemným prostředím pro bakterie, pocení doprovází také několik nepříjemných jevů, především zápach. Nejde přestat se potit, lidské tělo musí fungovat. Jde se ale zbavit nepříjemných projevů, které pocení provázejí.

Umyjte se

Tahle nejjednodušší rada vám může pomoci méně se potit. Umyjte se ráno, nejlépe vlažnou vodou. Vaše tělo se ochladí a bude lépe reagovat na horko. Nemyjte se příliš ledovou, pro tělo by to především v horkých letních dnech mohl být šok. Pokud se chcete umýt i přes den a v práci nemáte sprchu, zkuste si umýt alespoň podpaží. Zabráníte tak pachu. Máte-li pocit horka, zkuste si do umyvadla napustit studenou vodu a ponořit do něj na chvilku ruce po lokty, uvidíte, že se vám uleví.

Speciální přípravky

Po sprše můžete pocit svěžesti podpořit deodorantem. Ten vám pomůže zachovat si svěží tělesnou vůni, pokud se hodně potíte, zvolte antiperspirant. I ten obsahuje vůni. Je ale určen především k tomu, aby se z potních žláz pot nedostával ven. Ten se pak z vašeho cesta dostane jinou cestou.

Prodyšné oblečení

Za to, že se potíte, mohou z velké části i materiály oblečení. Nenoste umělé materiály a zvolte takové, které vás v létě ochladí, tedy materiály přírodní, jakými je například bavlna. Dobrým pomocníkem bývají i lněné kousky. Nejenže dobře vypadají, ale jsou velmi lehké a prodyšné. Pokud nemáte rádi pocit přilepeného oblečení, můžete s sebou nosit například náhradní tílko.

Pocení na jiných částech těla

Nepotíme se pouze v podpaží. I na hlavě nebo na nohou můžeme cítit, že se naše pokožka potí. Před sluncem noste jako ochranu pokrývku hlavy, avšak snažte se ji často ve stínu sundávat, aby se vám nezapařila hlava. V létě preferujte krátký rukáv, nejlépe tílko, aby mohlo co nejvíce částí těla větrat. Otevřená obuv je samozřejmostí.

Správná strava

Za pocení, a především zápach s ním spojený, může i strava. Zkuste se zaměřit více na lehkou stravu a vynechat ze svého jídelníčku česnek, cibuli, kari nebo chilli.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden