Moje chvilka pohody

Užitečná kokoška pastuší tobolka

Kokoška pastuší tobolka je jednoletá až dvouletá bylina, která roste v polích a na zahradách. Podle herbáře pomáhá snižovat krevní tlak, zastavuje krvácení, pomáhá při onemocněních močových cest a při silné menstruaci. 

Obsahuje cholin, acetylcholin, tyramin, histamin, betain, saponiny, třísloviny a jiné látky. Semena kokošek se mohou používat dokonce i jako náhrada tymiánu nebo hořčice.

Jak ji užívat?

Kokoška se používá vnitřně (při krvácení nosu, děložním nebo menstruačním krvácení) nebo vnějšně (na rány, otoky, záněty a pohmožděniny). Nepoužívejte ji však v těhotenství, kojení a při přecitlivělost na rostlinu. Zápar si připravíte, když 2-3 lžiček byliny a zalijete 250 ml vroucí vody a necháte 10 minut  louhovat. Pije se horký - dva šálky obden.

Čaj z natě pomáhá i při hemeroidech. Dejte do 250 ml vroucí vody  jednu polévkovou lžíci kokošky, louhujte 10 minut a pak přeceďte. Pijte před jídlem jeden hrnek. Čaj se může použít také jako obklad na konečník.

Udělejte si víno

Kokoškové víno na bolestivou menstruaci se připraví tak, že do bílého vína vsypete 125 g nasekané čerstvé natě kokošky (bez plodů). Na tmavém a teplém místě nechte louhovat týden. Přeceďte a pak nať vymačkejte. Lze užívat každou hodinu polévkovou lžíci, ne však déle než týden.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden