Moje sladké tajemství

Vepřové plněné švestkami a zelím

Suroviny:  3 kg vepřového bůčku  30 g soli Na nádivku:  60 ml olivového oleje  1 cibule  4 stroužky česneku  1 lžíce lístků tymiánu  mletý pepř  250 g vypeckovaných švestek  80 g loupaných mandlí  svazek petrželky  140 g strouhanky  1 vejce  180 ml portského vína  1 malé červené zelí  2 malé červené řepy  8 snítek tymiánu  125 ml kuřecího vývaru

Postup: Maso rozkrájíme na 2 cm vysoký plát – od prostředka ho nakrojíme a rozložíme jako knihu, a to z obou stran.

Nahoře uprostřed zbyde pruh kůže. Tu nakrájíme na 1cm kostičky. Posypeme 2 lžícemi soli a necháme 2–3 hodiny stát při pokojové teplotě.  Rozehřejeme lžíci oleje ve velké pánvi. Přidáme cibuli, česnek, tymián, sůl, pepř a 4–5 minut opékáme dozlatova.

Do mixéru dáme švestky, mandle, petrželku, strouhanku, vejce, 60 ml portského a opečenou cibulovou směs. Promixujeme.  Předehřejeme troubu na 220 °C. Setřeme sůl z masa a otočíme ho kůží dolů, potřeme ho nádivkou.

Zarolujeme a upevníme párátky. Potřeme kůži lžící oleje a posolíme.  Maso položíme na pečicí mřížku nad plech a pečeme 25 minut. Stáhneme teplotu na 170 °C a pečeme další 2–3 hodiny, až bude měkké.  Zatímco se maso peče, dáme zelí, řepu a snítky tymiánu do pekáče.

Pokapeme olejem, osolíme a opepříme, zalijeme vývarem a vínem. Pečeme 40–50 minut až zelenina změkne a zezlátne. Maso pokrájíme a podáváme s upečeným zelím a řepou..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden