Můj čas na kafíčko

Víte, jak se léčí bércové vředy?

Laserový zákrok radikálně urychlí hojení.

Nehojící se vředy v oblasti kotníku se objevují hlavně u lidí, kteří trpí oběhovými potížemi. Jejich léčba vyžaduje velkou trpělivost a často trvá i léta.

Vlhké hojení

Zatímco v minulosti se často snažili lékaři udržet rány v suchu, dnes už se ví, že hojení ve vlhkém prostředí může být efektivnější. Při léčbě bércových vředů se používají dva typy obvazů.

Používejte masti a gely s účinnými látkami.

Nejprve se použijí takové, které přispívají k odloučení poškozené tkáně a nečistot. Když je rána čistá a nehnisá, přikládá se druhý typ obvazu. Obsahuje látky, které zlepšují hojení a zabraňují tvorbě strupů. Pod strupy totiž zůstává otevřená tkáň a to je pro hojení nežádoucí.

Enzymy a stříbro

Pro urychlení hojení a potlačení infekce se používají masti a gely s účinnými látkami. Využívají se přípravky obsahující enzymy, urychlující odlučování poškozených buněk a zároveň zrychlující regeneraci. Tyto speciální enzymy se získávají třeba z larev či žížal.

Dobrých výsledků dosahují i přípravky s koloidním stříbrem, které má silné antibakteriální účinky a dokáže zastavit zánětlivé procesy.

Laserové paprsky

Při ozařování poškozené pokožky laserem dochází k aktivaci tělu vlastních ozdravných procesů. Laserové ošetření tak zlepší zásobení krví v postižené oblasti, aktivuje tvorbu kolagenu a pokožky.

Celkově urychluje hojení a působí protizánětlivě. V závislosti na stavu pacienta trvá léčba od pár týdnů po několik měsíců.

Léčba kyslíkem


Tkáň, která je zásobená kyslíkem, se uzdravuje snáz a rychleji. Tohoto poznatku se využívá při léčbě bércových vředů v hyperbarické komoře.

V ní je dvoj- až trojnásobně vyšší tlak než v běžném prostředí. Díky tomu na sebe mohou červené krvinky navázat více kyslíku a ten se pak dostane i do míst, která jsou za normálních okolností zásobena nedostatečně.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden