Voňavé makovečky

Křehké rohlíčky s makovou náplní ozdobí nejen sváteční stůl, ale uspokojí i chutě po sladkém.

Suroviny - 500 g hladké mouky - 8 lžic mléka - ½ kostky droždí - 1 vejce - špetka soli - 1 lžíce pískového cukru - 250 g rostlinného tuku - hotová maková náplň - vejce na potření - pečicí papír

Postup

1. V teplém mléce rozmíchejte droždí a cukr a nechte vzejít kvásek. Z mouky, špetky soli a rozměklého tuku vypracujte těsto. Uprostřed udělejte důlek, do kterého vlijte kvásek a zpracujte hladké těsto, které nechte 60 minut kynout.

2. Těsto rozválejte do kulatého tvaru a po celé ploše naneste makovou náplň, kterou připravte podle návodu.

3. Radýlkem rozkrojte napůl, poté opět napůl a ještě jednou, až vznikne 8 trojúhelníků. Ty jednotlivě zatočte od nejširší strany.

4. Dejte je na plech vystlaný pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout. Potřete je vejcem a pečte při 150 °C asi 20 minut.

reklama
reklama

Komentáře