Můj kousek štěstí

Vstávej, semínko, holala...

Pro tělo jsou klíčky vhodným zdrojem vitaminů a minerálů.

V poslední době se často mluví a píše o prospěšnosti rostlinných klíčků. Dají se koupit v obchodě, ale můžete je vypěstovat i doma.

V okamžiku, kdy se semínko proměňuje přes klíček ve výhonek, stává se z něj zdravá bomba..

Proč jsou tak skvělé

Klíčky jsou nízkokalorické a přitom velice bohaté na vitaminy, minerály, proteiny, vlákninu, enzymy a další mikroživiny. Pomáhají v boji proti bakteriím, virům a proti rakovinnému bujení, snižují hladinu krevního cukru, zlepšují trávení a mají pozitivní účinky na zdraví srdce. Jsou skvělé pro dobrý stav střev a také při redukci hmotnosti.

I šéfkuchaři využívají klíčky a výhonky k dozdobení jídel.

Jaká semínka vybrat?

Naklíčit si můžete nechat semínka zeleniny, luštěnin, olejnin, obilovin i bylinek. Mezi nejpoužívanější patří například fazole mungo, vojtěška, řeřicha či pšenice, vyzkoušet můžete ale třeba i semínka brokolice, ředkvičky, řepy, jetele, čočky, sóji, hrášku, pohanky, ovsa…

Jak je jíst

Klíčky nejlépe vyniknou jako součást různých pokrmů. Můžete je přidat do salátů, pomazánek, jogurtů, omelet, polévek, kaší, k restované zelenině, do smoothie nápojů, těstovin, prostě kam vás napadne.

Klíčky dokonale ozdobí vaši snídani. Jsou navíc šťavnaté, křupavé a osvěžující.

Pozor na rizika

Klíčky mají spoustu pozitiv pro zdraví, existují ovšem i rizika, o kterých je potřeba vědět. Čerstvé klíčky totiž mohou někdy bohužel obsahovat i škodlivé bakterie E-coli, listerie nebo salmonelu. Proto se doporučuje je nejprve tepelně opracovat. Určitě nejezte klíčky, které změnily barvu nebo konzistenci.

Pamatujte, že u těch kupovaných je třeba ověřit dobu trvanlivosti. Pokud vaše tělo není zvyklé na pravidelný příjem klíčků, tak je do svého jídelníčku zařazujte postupně a opatrně. V tomto pípřípadě platí „všeho s mírou“, jedině tak to pro vaše tělo nebude šok.

Jak si doma naklíčit semínka

Ideální je větší skleněná zavařovací sklenice s širším otvorem. Semínka musí být určena ke klíčení. Ty přeberte, pak je propláchněte pod proudem studené vody, vsypte do sklenice a doplňte studenou vodou asi do ¾ sklenice.

Nádobu zakryjte plátýnkem, zajistěte gumičkou a nechte stát při pokojové teplotě. Po 8–24 hodinách by měla semínka absorbovat vodu a zvětšit se dvojnásobně. Pak semínka střídavě scezujte a proplachujte, než vyrostou první klíčky.

Nechte je okapat v sítku, opět propláchněte studenou vodou – to je potřeba udělat minimálně 3× denně. Asi po týdnu odstraňte nenaklíčená semena a zbytek můžete použít k jídlu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden