Moje sladké tajemství

Vyrobte si domácí sushi

Proč se nestat mistrem japonského jídla, které je nejen chutné, ale i zdravé? Nebojte se těchto rýžových rolek, zase tak složité to není.

Suroviny

hrnek sushi rýže (200–250 g)
 60 g rýžového octa (na 250 g rýže)
 40 g krupicového cukru
 10 g soli
 řasy Nori
 filet z lososa
 salátová okurka
 sezamová semínka (světlá a tmavá)
 sójová omáčka
 nakládaný zázvor
  wasabi pasta k podávání

Krok za krokem:

1.Rýži odměříme v hrnku. Propláchneme ji, tolikrát, aby byla voda z rýže co nejčistší. Scedíme a dáme do hrnce, ve kterém se bude vařit. Tam ji necháme minimálně hodinu v klidu. Pak vaříme 10–20 min.

2. Ochutíme ocet – dáme ho do misky, přidáme cukr a sůl. Ochucený ocet pak přelijeme přes vařečku na rýži do misky. Zkuste nejprve tak 3/4 směsi a po promíchání rýži ochutnejte.

3. Přepůlíme řasu Nori, omyjeme okurku a nakrájíme lososa. K ruce si připravíme vodu s rýžovým octem na namáčení rukou (pro práci s rýží) a utěrku na jejich usušení (pro práci s řasou).

4. Polovinu Nori řasy položíme na prkénko. Ruce si navlhčíme a do dlaně nabereme jednu hrst rýže. Snažíme se ji rozprostřít po celé řase, jen na jednom konci necháme trochu místa pro lepší zabalení.

5.Na rýži položíme kousky lososa, okurku a zarolujeme. Pak už jen rolku obalíme ve zrnkách sezamu.

Rolujte sushi jako mistři asijské kuchyně!

 Sushi už dnes patří mezi běžnou specialitu, kterou je snadné si vyrobit v pohodlí vlastní domácnosti. A díky všem možným vymoženostem moderní doby existují vychytávky, které vám pomůžou dosáhnout perfektních výsledků, jako kdybyste rýžové rolky vyráběli přímo se sushi mistrem.

 Řeč je o bambusové podložce, která je běžně k dostání a ceny se rozhodně bát nemusíme. Vyjde vás zhruba na sedmdesát korun. Pokud by vám i přesto připadala tato pomůcka jako zbytečná investice, vězte, že ji můžete používat dlouhodobě.

 Tato asijská pomůcka slouží jako podložka pod mořskou řasu, aby se při balení neprotrhla a snáze se vytvořil úhledný váleček. Na podložku rozprostřete sushi rýži do výšky cca 1 cm. Do středu položte požadované suroviny a za pomoci podložky srolujte do válečku.

 Bambusovou podložku také můžete před rolováním obalit do potravinové fólie, abyste neměli takovou práci s konečným čištěním. Ale ani na údržbu není bambus náročný. Po použití jej jen otřete vlhkým hadříkem nebo houbičkou. Kvůli velké savosti bambusu neponořujte podložku do vody.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden