Moje šťastná hvězda

Vyzrajte na chřipku v teple domova

Základem léčby chřipky je klid, dostatek tekutin, lehčí strava a léčba konkrétních příznaků. Ovšem nejdůležitější a věčnou lékařskou i babskou radou je vypotit se.

Při nachlazení člověk kýchá, má rýmu, ucpaný nos, někdy jsou trochu zvětšené mandle. Dostaví se únava, někdy bolest hlavy v kombinaci se zahleněním.

Nachlazení běžně trvá tři až pět dní, kašel ale může doznívat klidně dva až tři týdny. Na rozdíl od nachlazení, které se rozvíjí poměrně pozvolna, chřipka nás skolí obvykle velice rychle.

Celková slabost

Chřipka se nejčastěji ohlásí horečkou spojenou se zimnicí. Typická je bolest svalů a celková slabost a vyčerpání. Mandle bývají výrazně nateklé. Někdy člověk pociťuje v krku bolest, jindy bolí na hrudi na průduškách. Suchý, dráždivý kašel u někoho přijde hned, u jiných se může dostavit později. Chřipka trvá 7–10 dní.

Kdy teplotu srážet?

Teplotu do 38 ºC není třeba srážet. Hlavní je klid, dostatek tekutin a spánek. Léky na snížení teploty (antipyretika) přicházejí na řadu, až když teplota opravdu zásadně stoupá a cítíte se takzvaně pod psa.


Co mít na paměti?

Horečku lze zmírnit buď léky, či chlazením (zábaly či sprcha vlažnou vodou). Z léků je běžně dostupný paracetamol či ibuprofen, pro dospělé se nabízejí i přípravky na bázi acylpyrinu či aspirinu a další léky.

Zásadní je ale vědět, že každé zvýšení tělesné teploty s sebou nese vyšší nároky organismu na příjem tekutin. Bez dostatečné hydratace budete s horečkou bojovat marně. Tedy pít, pít a ještě jednou pít!

Bylinková pomoc

Existuje celá řada podpůrných prostředků, které organismu pomáhají. Mnoho lidí nedá dopustit na zázvor, produkty z česneku, med, vitaminy, bylinkové směsi k uvolnění kašle. Skvělá je tinktura z lichořeřišnice. Nejčastěji se využívá při zánětech dýchacích a také močových cest.

Při prvních příznacích nachlazení také často zabere výtažek z grepových jadérek. Účinkuje proti zhruba 800 kmenům bakterií a virů, ale také proti mnoha plísním. Nejčastěji se používá právě na chřipku, bolesti v krku a infekce horních cest dýchacích. Je to léty prověřené.

Doporučujeme: Jak se skvěle vyhnout nepříjemné nemoci?

Silná imunita neznamená jenom dostatek vitaminů, ale také ohled na celkový tělesný a duševní stav. Stres a nedostatek odpočinku totiž vedou ke snížení obranyschopnosti. Zásadní je kvalitní a dostatečně dlouhý spánek.

Základem pro správnou funkci imunitního systému je zdravá životospráva, vyvážená střevní mikroflóra a příjem vitaminů.  Otužování patří k účinným způsobům, jak zvyšovat obranyschopnost organismu. Začínejte pomalu, ať nemá tělo šok. Jednoduchý způsob, jak předcházet onemocněním, je udržovat dolní končetiny v teple.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden