Moje sladké tajemství

Zase se ozval ten houser…

Všichni už to alespoň jednou zažili. Ohnete se a už se nemůžete narovnat zpátky. Ischias neboli houser či ústřel umí jednoho pořádně potrápit. Jak se problému co nejrychleji zbavit?

Na podzim a v zimě jsou naše záda mnohem náchylnější k různým akutním blokádám. Stačí, když vás jenom trochu ofoukne, a pár hodin nato úpíte bolestí.

Abyste se vyvarovali problémů, vždy se teple oblékejte. Pravidelně užívejte vitamin B, udržujte optimální váhu a nezapomínejte ani na pestrou stravu. Co ale dělat, když bolesti přece jen přijdou?

Povolejte na pomoc bylinky

Na housera se doporučuje hlavně suché teplo, pokud si však dopřejete bylinnou lázeň, uleví vám mnohem rychleji. Nejlépe zabírá kopřivová koupel. Stačí jen namočit 4 hrsti kopřivy dvoudomé na 12 hodin do 2 l studené vody.

Výluh pak přiveďte k varu, následně sceďte a přilijte do lázně, v ní relaxujte alespoň 20 minut. Poté se doporučuje neutírat. Zabalte se raději do županu a ulehněte do peřin. Vyzkoušet můžete i koupel z borovicového jehličí.

500 g jehličí povařte ve 2 l vody zhruba 10 minut, poté přidejte ještě 100 g máty peprné a 10 minut louhujte. Pomáhají i ovesné vločky. Ty stačí nasypat do většího hrnce, zalít vodou a povařit po dobu 15 minut. Pak ještě 10 minut vylouhovat a šup s nimi do vany.

Hřejivé obklady uleví

V pohodlí domova si můžete vyrobit také přírodní obklady, které bolavým zádům zaručeně pomůžou. Nejúčinnější jsou ty z vařených brambor. Do nich přidejte ještě syrovou cibuli pokrájenou najemno, stroužek utřeného česneku a nastrouhaný křen.

Teplý obklad přiložte na bolavé místo a počkejte, dokud nevychladne. Opakujte 3x denně. I samotný křen je velmi účinný, umí totiž vytáhnout bolest z těla. Nastrouhaný ho zabalte do ručníku, který předtím nahřejete a pak necháte působit.

Nezapomeňte vyzkoušet také zázračný zázvor. Půl lžičky sušené byliny zalijte 400 ml vody, poté v odvaru namočte kus hadříku nebo plátýnka a přikládejte na záda.

Jen se tak trochu protáhněte

Ačkoli ústřel vyžaduje hlavně klidový režim, fyzioterapeuti doporučují lehké protažení. V žádném případě se nesnažte bolest rozhýbat silou, tím byste si mohli ještě víc ublížit. Pomůže vám, když si lehnete břichem na podložku, stejně tak, jako když ležíte někde na pláži či u vody a čtete si knížku.

Pomalu střídejte leh a vzepření se na předloktí. Zkusit můžete protažení i z pozice sedu, přičemž kyčle by měly být ve stejné úrovni jako kolena. Pokuste se napřímit a postupně se prohýbejte v bederní oblasti.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden