Moje šťastná hvězda

Zbavte se roztočů!

Přestože bydlíte sami, věřte, že i tak máte doma statisíce nájemníků. Těmi jsou nebezpeční roztoči, kteří mohou způsobit i vážné zdravotní problémy.


Na začátek je důležité si říci, že těchto malinkých, pouhým okem neviditelných tvorů není v podstatě možné se zbavit úplně. Čím méně jich ale v domácnosti bude, tím lépe pro vás. Kromě toho, že jejich výkaly jsou silným alergenem, často mohou i za to, že si cítíme unavení či přibíráme na váze. Jak tedy na ně?


Často větrejte


Roztoči milují vlhko. Čím více tedy větráte a tím pádem snižujete relativní vlhkost vzduchu, tím hůř se jim daří. Ideální je udržet doma vlhkost pod 55 procenty, což je hodnota, která je pro ně velmi nepříznivá. Nejlépe je větrat tzv. křížem, tedy otevřít okna a dveře na protilehlých stranách místnosti.


Nepřehánějte to s topením


Proti roztočům pomáhá také snížení teploty v interiéru. V zimě je vhodné udržovat teplotu v místnostech maximálně na 22 °C. Vyšší teplota vzduchu už roztočům velmi svědčí; nejlepší podmínky pro růst  a rozmnožování roztočů totiž nabízí prostředí s teplotou  okolo 26 °C.


Měňte ložní prádlo


Povlečení, ale třeba i textilní hračky, které jsou v posteli, bychom měli prát co nejčastěji, a to při teplotě minimálně 60 stupňů. V pouhém gramu prachu z postele totiž může žít až 15 000 roztočů, jelikož tam mají naprosto skvělé podmínky pro život.


Svým tělem postel zahříváme, pocením zvyšujeme vlhkost a oloupané částečky naší kůže jim slouží jako potrava. Ložní prádlo tak klidně měnte každý týden.


Ven s peřinami


Naše babičky věděly, proč větrat peřiny venku, a to jak v létě, tak v zimě. Slunce, ale i teploty pod nulou jsou pro roztoče smrtící. Proto se nebojte duchny vynést ven během celého roku. A dětským hračkám neuškodí, když je čas od času prostě šoupnete do mrazáku.


Pryč s kobercem


Čím méně textílií včetně koberců s dlouhým vlasem nebo třeba závěsů budeme v místnosti mít, tím méně je míst, kde mohou roztoči žít.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden