Zelňáky

Placičky z čerstvého zelí jsou křupavé a šťavnaté zároveň. Zkuste i levnější vegetariánskou verzi bez škvarků!

Potřebujete:

1 malou hlávku bílého zelí (500 g), 80 g kvalitních škvarků (nejlépe domácích), 100 g hladké mouky, 3 vejce, sůl, pepř, čerstvé bylinky (nemusí být)

Postup:


  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Hlávku zelí rozpulte, vykrojte košťál a zelí nasekejte na tenké nudličky. Podle potřeby je poté ještě překrájejte na kratší kousky.

  2. Škvarky nasekejte na drobno. Přisypte je k zelí, přidejte mouku, rozkvedlaná vejce, sůl a pepř. Těsto můžete také ochutit nasekanými čerstvými bylinkami, třeba bazalkou, oreganem, majoránkou či tymiánem. Vše promíchejte.

  3. Dva plechy vyložte papírem na pečení. Pomocí lžíce dělejte z těsta na plechu menší placičky, silné přibližně 1 cm.

  4. Pečte 20 až 25 minut. Placky se dají jíst teplé i studené, samotné, nebo s česnekovým či bylinkovým dipem. .

reklama
reklama

Komentáře