Moje šťastná hvězda

Zimní játrová paštika

Chystáte oslavu nebo rodinnou sešlost? Co by to bylo za večírek bez paštiky. Oblíbená pochoutka, kterou si namažete na čerstvé pečivo a jen si vychutnáváte tu lahodnou rozplývající se chuť na jazyku.

Ingredience:  55 g rozinek, 2 lžíce koňaku, 3 cibule, 2 stroužky česneku, 250 g másla, 330 g drůbežích jater, 2 snítky tymiánu, 190 ml červeného vína, 1 lžíce perníkového koření, 200 g smetany ke šlehání, bylinky, sůl, pepř, pečivo k podávání, brusinková zavařenina

Postup:  Rozinky zalijte koňakem a nechte odležet. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte. Do pánve dejte 2 lžíce másla, vsypejte cibuli a nechte zkaramelizovat. Očistěte drůbeží játra. K cibuli přidejte česnek a tymián, restujte, až se česnek a tymián rozvoní. Přisypejte játra a zprudka je opečte.

Játra osolte a zalijte vínem. Vmíchejte perníkové koření a smetanu a vařte do zhoustnutí. Poté odstavte a vmíchejte polovinu másla. Směs rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Vmíchejte rozinky i se zbylým koňakem, osolte a opepřete. Přimíchejte ještě trochu perníkového koření.

Zbylé máslo rozehřejte a vymažte jím paštikovou formu. Tu poté naplňte lehce zchladlou směsí na paštiku. Potřete ji na povrchu zbylým máslem. Na paštiku dejte kousky bylinek a uložte ji do lednice.

Nechte tuhnout 12 až 24 hodin. Před podáváním formu lehce zahřejte, aby šla paštika dobře vyklopit. Nakrájejte ji na plátky a podávejte s čerstvým pečivem a brusinkovou zavařeninou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden