Moje chvilka pohody

Zkuste si vyčistit mozek

Když se cítíte stresovaní nebo ve slepé uličce, potřebuje váš mozek „restart“.

Představte si mozek jako stůl, na kterém se povalují různé dokumenty, poznámky a důležité papíry. Pokud potřebujete najít konkrétní informaci, tento nepořádek vám to rozhodně ztíží. Stejně tak, když se vám v mozku hromadí zbytečné nebo znepokojující myšlenky, nemusíte ve své hlavě najít údaje, které právě potřebujete.

Neplodné hledání v paměti způsobuje pocit „mlhy“ a zaskočení. Pomůže vám s tím všímavost, která umožní vám zůstat myšlenkami, které potřebujete a plně se soustředit. Pokud se naučíte soustředěně zaměřovat svou pozornost na jeden úkol, přestanou vás obtěžovat myšlenky v podvědomí.

Procvičujte všímavost

Zaměřte se na pocity. Použijte svých pět smyslů, abyste se plně naladili na zážitky z každodenního života. Ať třeba uklízíte nebo jste na procházce se psem. Pokud se začnete cítit ve stresu, záměrně zpomalte dech.

To vám může uzemnit se a vrátit se do současnosti. Pomalu dýchejte, na několik sekund zadržte dech a pak znovu vydechněte. Opakujte 10krát. Zůstaňte stále zvědaví. Úplné otevření mysli tomu, co se z dané situace můžete naučit, vám pomůže udržet vaši koncentraci.

Myšlenky někdy utečou

Když se objeví negativní pocity, zeptejte se sami sebe, co je vyvolalo a proč. Pokud se soustředíte na stejnou rušivou myšlenku, vystopujte ji zpět ke zdroji a dozvíte se více o tom, co ji způsobuje. Pravděpodobně si všimnete, že se vaše myšlenky občas „utíkají“.

To je normální, proto se nekritizujte, že nemáte dost pozornosti. Místo toho jednoduše vraťte své myšlenky na to, na co se chcete soustředit. Získání této dovednosti může chvíli trvat, ale nakonec si vaše mysl zvykne zůstat přítomná.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden