Zuzančiny palačinky

Suroviny:

100 g hladké mouky

špetka soli

250 ml mléka

2 vejce

1 lžíce másla, olej na potření pánve

Na omáčku:

60 g másla

6 lžic krupicového cukru

300 ml pomerančové šťávy

šťáva z 1 citronu

pomerančová kůra z ½ pomeranče

citronová kůra z ½ citronu

50 ml brandy nebo koňaku

Postup:

V míse smíchejte mouku se solí a vymíchejte s mlékem, vejci a máslem dohladka. Je-li těsto příliš husté, přilijte trochu vody. Nechte stát 30 minut, těsto ještě trochu zhoustne.

Rozehřejte pánev, potřete ji olejem a krouživým pohybem rozlijte trochu těsta po celé ploše na tenkou palačinku. Opékejte asi 1 minutu, otočte a dopečte i po druhé straně.

Postupně opečte všechny palačinky, skládejte je na sebe a zakryjte.

V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cukr a rozpusťte ho na zlatavý karamel, trvá to asi 2 minuty. Postupně přilijte pomerančovou a citronovou šťávu, přidejte kůru z citrusů, rozmíchejte a vařte na mírném ohni, až se omáčka vyvaří na polovinu až třetinu. Teprve pak přilijte likér a odstavte.

Palačinky složte na čtvrtiny, vložte do pánve s omáčkou a znovu prohřejte. Pak je přelijte nahřátým brandy či koňakem, alkohol zapalte a palačinky flambujte. Hostům je podávejte zásadně na nahřátých talířích přelité zbylou omáčkou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden