Italské rizoto s houbami

Suroviny na 4 porce:

400–600 g rýže

4 šalotky

4 stroužky česneku

½–1 l vývaru

½ l bílého vína

½ kg hříbků nebo jiných hub

1 dl olivový olej

4 lžíce lanýžového oleje

máslo

kmín, tymián

bílý pepř, sůl

Postup:

Na olivovém oleji zpěníme šalotku. Nepoužíváme obyčejnou cibuli, je štiplavá, kdežto šalotka změkne a zesládne. Přidáme jemně nasekaný česnek. Až bude šalotka orestovaná, přidáme rýži, zarestujeme a podlijeme vínem, necháme odpařit alkohol a zalijeme vývarem. Přidáme sůl a bílý pepř.

Italské rizoto je jiné v tom, že v kastrůlku brzy začnou docházet tekutiny, takže se během vaření musí postupně pořád dolévat vývarem.

A během vaření se pořád kontroluje, jak je rýže vařená.

Mezitím na oleji orestujeme pár hříbků nakrájených nahrubo, přidáme sůl, kmín a snítku tymiánu. Nebudeme ho vkládat do rizota, jen ovoní nakrájené houby. Až bude rizoto před doděláním, dáme houby do rýže a necháme je 5–6 minut pod pokličkou dojít. Pak zkontrolujme konzistenci, necháme ho na plotně zabublat, přidáme nepatrně vývaru, pak parmazán, máslo, odstavíme a můžeme podávat.

Na talíři rizoto ještě přelijeme troškou lanýžového oleje, přidáme parmezán a servírujeme do hlubokých talířů.

.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

reklama