Jidáše

Tvar tohoto pečiva se v různých regionech liší. Přes uzly, šneky až po malé bochánky a esíčka.

Potřebujete:

Také vás může zajímat ...

500 g polohrubé mouky, 125 g másla, 125 g cukru krystal na pečení, 2 žloutky, špetku soli, citronovou kůru, špetku muškátového květu a tlučeného anýzu, 50 g sekaných rozinek, 50 g sekaných mandlí, 30 g droždí, 3 lžíce mléka, 3 lžíce medu

Postup

1. Do mouky rozdrobte máslo, přidejte cukr, žloutky, sůl, citronovou kůru, koření a v mléce vykynutý kvásek (droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochu mléka).

2. Vypracujte tužší těsto, do kterého zapracujete sekané mandle a rozinky. Dejte je vykynout na teplé místo asi na 2 hodiny. Potom vyválejte na vále po částech těsto na výšku asi na 1 cm.

3. Vykrajujte větším kolečkem nebo skleničkou kolečka a pomažte je rozšlehaným vejcem. Pečte asi 15 minut v předehřáté troubě na 200 °C. Rozmíchejte mléko s medem a směsí potírejte upečené teplé jidáše.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

...