Moje sladké tajemství

Kapustové závitky

Suroviny:  1 velká kapusta  ¾ hrnku čočky  sůl a pepř  ½ hrnku rýže natural  2 lžíce olivového oleje  chilli vločky dle chuti  1 cibule 3 stroužky česneku  ¼ lžičky skořice lžička tymiánu  lžíce citronové šťávy Na omáčku:  1 velká cibule  2 lžíce olivového oleje  sůl  2 stroužky česneku  plechovka drcených rajčat  lžička sladké nebo uzené papriky  ¼ lžičky skořice  200 ml vody  hrst rozinek

Postup: Propláchnutou čočku 20 minut vaříme, poté osolíme, přidáme rýži a společně dovaříme asi 30 minut doměkka.

Mezitím z kapusty odstraníme 12–16 svrchních listů, do kterých půjde balit náplň, a zbylý střed pokrájíme na nudličky. Najemno pokrájenou cibuli necháme na oleji spolu se špetkou chilli zesklovatět, přidáme pokrájenou kapustu, nasekaný česnek, skořici, tymián a čerstvě mletý pepř.

Podusíme doměkka, přimícháme uvařenou čočku s rýží a dochutíme citronovou šťávou. Omáčku můžeme použít hotovou nebo si uvaříme domácí: cibuli zpěníme na troše oleje, osolíme, přidáme nasekaný česnek, rajčata, papriku, skořici, vodu a rozinky a 10 minut povaříme.

Z listů seřízneme svrchní část středového košťálu, aby se neprotrhly, ale zároveň šly lépe zabalit, a postupně je asi na minutu namáčíme do osolené vroucí vody. Listy ihned propláchneme studenou vodou, na spodní třetinu dáme 1–2 lžíce čočkové směsi, přehneme okraje a zarolujeme.

Na dno pekáče dáme polovinu omáčky, vyskládáme závitky a překryjeme zbylou omáčkou. Pečeme asi 30 minut při 180 °C. Tip: Náplň do závitků doladíme podle své chuti, přidat můžeme bulgur, quinou, tempeh, tofu, olivy, žampiony nebo vlašské ořechy.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden