Kynuté makové buchtičky

Příprava: 85 min. Cena za 1 dávku: 36 Kč

Suroviny na 25 ks:

● 250 ml polotučného mléka
● 30 g droždí
● 120 g másla + 150 g na potření
● 50 g cukru krupice
● 3 žloutky
● 1 vanilkový cukr
● citronová kůra
● špetka soli
● 500 g hladké mouky
● 50 ml tuzemáku
● moučkový cukr na posypání

Na náplň:

● 400 ml polotučného mléka
● 200 g mletého máku
● 70 g cukru krupice
● 2 lžíce másla

Postup:

1. Zahřejeme ½ l mléka, rozdrobíme do něj droždí a přidáme lžičku cukru. Necháme vzejít kvásek. Utřeme do pěny máslo s žloutky, oběma cukry, kůrou z citronu a solí. Přidáváme teplé mléko a mouku.

Těsto hněteme, dokud se neodlepuje od krajů mísy. Posypeme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme minimálně 60 min kynout. Za stálého míchání přivedeme k varu mléko s mákem, cukrem a máslem, stáhneme teplotu a mícháme do zhoustnutí.

Odstavíme a necháme vychladnout. Máslem vytřeme pekáč. Těsto na pomoučněném vále rozválíme a rozkrájíme na čtverce.

2. Rozdělíme náplň a zabalíme do kuliček. Buchty vkládáme do pekáče a každou potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem tuzemákem. Zbytek másla odložíme.

Buchty pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C, asi 45 min a průběžně potíráme. Po vystydnutí je sypejte cukrem.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

reklama