Mřížkový koláč s jablky

Milovníci jablek jistě ocení tento famózní koláč. Je velice jednoduchý, rychlý a voní máslem.

Ingredience: 350 g hladké mouky, 225 g studeného másla, 5 lžic ledové vody, ½ lžičky soli, vejce na potření, cukr na posyp

Na jablkovou náplň: 8 jablek (nejlépe kyselejší), 125 g cukru krupice, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce bramborového škrobu, ½ lžíce mleté skořice, 1 lžíce másla

Postup:

1. Jablka oloupejte a zbavte jádřince. Rozkrájejte na čtyři čtvercové dílky. Pak je zastříkněte citronovou šťávou, zasypejte cukrem a skořicí. Nechte odstát alespoň na hodinu, aby jablka pustila šťávu.

2. Do mísy dejte mouku se solí a promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. Máslo s moukou rozdrobte na drobenku. Poté přidejte studenou vodou a vypracujte soudržné těsto.

Stačí, když bude těsto držet pohromadě. Rozdělte ho na dva stejné díly. Zabalte do fólie a dejte vychladit do lednice (45 minut).

Jablka nechte vykapat. Šťávu dejte do rendlíku, přidejte lžíci másla a na mírném plamenu svařte na hustý karamel. Pak ho nechte vychladnout. Zbylá jablka v míse promíchejte se škrobem.

3. Jeden díl rozválejte na tenký plát, který je asi o 2 až 3 cm větší než koláčová forma. Druhý plát rozválejte stejně, ale ještě ho nožem nakrájejte na tenké stuhy – budete jich potřebovat zhruba 12, na šířku by měly mít okolo 2,5 cm.

4. Připravený plát těsta namotejte na váleček a přeneste do koláčové formy. Okraje začistěte a kde těsto chybí, tak tam jej doplňte. Na dně těsto propíchněte vidličkou. Přidejte jablka a zalijte je karamelem.

5. Složte mřížku (5 x 5) z druhého plátu těsta, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte trochou cukru. Poté pečte 60 minut na 170 °C.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

...