Moje šťastná hvězda

Mřížkový koláč s jablky

Milovníci jablek jistě ocení tento famózní koláč. Je velice jednoduchý, rychlý a voní máslem.

Ingredience: 350 g hladké mouky, 225 g studeného másla, 5 lžic ledové vody, ½ lžičky soli, vejce na potření, cukr na posyp

Na jablkovou náplň: 8 jablek (nejlépe kyselejší), 125 g cukru krupice, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce bramborového škrobu, ½ lžíce mleté skořice, 1 lžíce másla

Postup: 

1. Jablka oloupejte a zbavte jádřince. Rozkrájejte na čtyři čtvercové dílky. Pak je zastříkněte citronovou šťávou, zasypejte cukrem a skořicí. Nechte odstát alespoň na hodinu, aby jablka pustila šťávu.

 2. Do mísy dejte mouku se solí a promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. Máslo s moukou rozdrobte na drobenku. Poté přidejte studenou vodou a vypracujte soudržné těsto.

Stačí, když bude těsto držet pohromadě. Rozdělte ho na dva stejné díly. Zabalte do fólie a dejte vychladit do lednice (45 minut).

Jablka nechte vykapat. Šťávu dejte do rendlíku, přidejte lžíci másla a na mírném plamenu svařte na hustý karamel. Pak ho nechte vychladnout. Zbylá jablka v míse promíchejte se škrobem.

 3. Jeden díl rozválejte na tenký plát, který je asi o 2 až 3 cm větší než koláčová forma. Druhý plát rozválejte stejně, ale ještě ho nožem nakrájejte na tenké stuhy – budete jich potřebovat zhruba 12, na šířku by měly mít okolo 2,5 cm.

 4. Připravený plát těsta namotejte na váleček a přeneste do koláčové formy. Okraje začistěte a kde těsto chybí, tak tam jej doplňte. Na dně těsto propíchněte vidličkou. Přidejte jablka a zalijte je karamelem.

 5. Složte mřížku (5 x 5) z druhého plátu těsta, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte trochou cukru. Poté pečte 60 minut na 170 °C.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden