Můj čas na kafíčko

Opilý koláč

Suroviny:

6 vajec

máslo na vymazání

200 g hnědého cukru

nastrouhaná kůra z jednoho citronu

200 g mouky

1 šlehačka skořice na posypání

Na opilý sirup:

250 g hnědého cukru

5 dl vařící vody

1,5 dl vína

Postup:

Z bílků ušleháme tuhý sníh, zatímco v jiné míse třeme žloutky s cukrem a citronovou šťávou, až zesvětlají. Pak do sněhu opatrně přimícháváme žloutkovou hmotu. Postupně po lžičkách přidáváme i mouku a opatrně mícháme. Těsto přelijeme do vymazané formy s pečícím papírem (v rozích necháme víc těsta než jinde) a pečeme 15 minut při 200 °C do zlatohněda. Po upečení necháme koláč 5 minut vychladnout, potom ho vyklopíme do větší mísy a odstraníme papír. Necháme úplně vychladnout.   Mezitím připravíme sirup. 75 g cukru nasypeme na pánev a přilijeme 2 polévkové lžíce.

Zahříváme, dokud nezačne cukr karamelizovat. Pak postavíme dno pánve do dřezu se studenou vodou, abychom zabránili přílišnému zhnědnutí. Přilijeme 5 dl vroucí vody a přisypeme zbylý cukra promícháme, aby se rozpustil. Koláč rozkrojíme na 12 čtverců a položíme je do mísy sporní částí nahoru. Asi dvě třetiny karamelu smícháme s vínem a prolijeme jím koláč. Obrátíme jednotlivé dílky koláče, vidličkou několikrát propícháme kůrku a napustíme trochou sirupu.
Koláč posypeme skořicí a necháme aspoň dvě hodiny odpočinout v lednici. Můžeme dozdobit šlehačkou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden