Rychlá první pomoc při rýmě a kašli

Med je při nachlazení nejlepší pomocník.

Přes den je teplo, ráno a večer chladněji. Právě teď nastává čas, kdy nás nespíš rýma nebo kašel neminou. Jak se proti nim bránit zcela přírodní cestou? Máme pro vás pár tipů

Září a říjen jsou měsíce, co se týče počasí, velmi nevyzpytatelné. A právě proto přibývá nemocných lidí. Rýma, kašel, zvýšená teplota nebo bolest v krku. To je jen pár příznaků podzimního nachlazení. Rozhodně ale nejde o nic, s čím si neporadíte sami.

Také vás může zajímat ...

Dopřejte si vodní lázeň

Borovice, eukalypt a tymián. To jsou pro tento účel nejvhodnější bylinky. Jak je správně použít? Sušené či čerstvé nasekejte nahrubo a dvě hrsti spařte litrem vroucí vody.

Nechte patnáct až dvacet minut vylouhovat a následně odvar přeceďte a tekutinu vlijte do horké vany. Pobuďte si v ní klidně půl hodiny. Pro-čistí vám dýchací cesty a uvolní hleny. Koupel praktikujte alespoň dvakrát do týdne.

Inhalujte sůl

Uvařte si ve varné konvici dva až tři litry vody a přidejte do ní tři lžíce mořské soli. Pak si přehoďte přes hlavu ručník nebo jiný kus látky a deset minut páru vdechujte. Je to sice nepříjemné, ale velmi účinné. Tuto proceduru můžete opakovat klidně každý den.

Připravte si zázvorový čaj s medem

Zázvor je rostlina skutečně blahodárná. Funguje nejen jako prevence proti nachlazení, ale také rychlý pomocník při nachlazení.

Nastrouhejte si najemno centimetr a půl zázvoru, zalijte ho 200 ml vroucí vody a nechte dvacet minut louhovat. Čaj následně dochuťte medem a šťávou z citronu. Nápoj si připravte každé ráno i večer před spaním.

Cibulový odvar

Jaký je opravdu silný lék proti chřipce a nachlazení? Cibule. Někdo ji miluje, druhý nenávidí, ale všichni bychom měli mít na paměti, že jako odvar je naprosto nenahraditelná. Odpor je občas zapotřebí překonat.

Nastrouhejte si najemno jednu menší a skutečně čerstvou cibuli a zalijte ji horkou vodou. Odvar není zapotřebí scedit, ale pokud vám drobné kousky cibule vadí, samozřejmě vám v tom nikdo nebrání.

Opět dochuťte medem nebo jiným oblíbeným sladidlem, přidejte trochu máty a popíjejte během celého dne. Čím bude čaj teplejší, tím lépe bude chutnat.

Nakládaný česnek

Co budete na výrobu nakládaného česneku potřebovat? Dvě paličky česneku, kvalitní med, hřebíček a uzavíratelné sklenice. Důkladně oloupejte všechny stroužky a rozmačkejte je přes lisovátko.

Přendejte je do uzavíratelné sklenice a přidejte několik hřebíčků. Nakonec zalijte medem tak, aby byl celý obsah ponořený. Sklenici nechte stát při pokojové teplotě alespoň týden.

Pokud začne med bublat, nepanikařte. Med kvasí a to je správně. Po týdnu užívejte jednu lžičku česneku s medem ráno po sní-dani a večer po večeři. V lednici vám směs vydrží několik měsíců.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

reklama