Moje sladké tajemství

Smažené mozzarellky s pikantní omáčkou

Suroviny:


  • 400 g mozzarelly v bločku

  • 3 lžíce hladké mouky

  • 2 vejce

  • 100 g strouhanky

  • sůl a čerstvě mletý pepř

  • 1/2 lžičky sušeného česneku

  • 1 lžička sušeného oregana

  • rostlinný olej na smažení


Na omáčku:

  • 1 a 1/2 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce másla

  • 1/2 cibule

  • 1 stroužek česneku, prolisovaný

  • špetka sušených chilli vloček

  • 1/4 lžičky uzené mleté papriky

  • 100 g rajčat v konzervě

  • 1/2 lžičky třtinového cukru


Postup:

Mozzarellu nakrájíme na kratší špalíky o šířce cca 3 cm a položíme je na papírovou utěrku, aby ze sýra odsála veškerou tekutinu. Necháme na utěrce zhruba 10 minut.

Do 3 misek dáme mouku, vejce a strouhanku. Mouku pořádně osolíme a opepříme a promícháme. Strouhanku promícháme se sušeným česnekem a oreganem.

Plech vyložíme pečicím papírem. Každý špalík mozzarelly obalíme nejdřív v mouce, pak ve vejcích a nakonec v ochucené strouhance. Obalené špalíky skládáme na tác vyložený pečicím papírem a pak je vložíme zcela zmrznout do mrazáku.

Připravíme omáčku. Na pánvi rozehřejeme olej a máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli, pak přidáme česnek. Přisypeme chilli a papriku a zalijeme rajčaty. Přidáme cukr a vaříme zhruba 15 minut, dokud trochu nezhoustne. Odstavíme a promixujeme dohladka. Potom udržujeme omáčku teplou.

V hlubší pánvi nebo nádobě vhodné na smažení rozehřejeme vyšší vrstvu oleje na 180 °C (teplotu můžeme vyzkoušet tak, že do oleje vhodíme kostičku chleba – jakmile se osmaží do 30 vteřin, má olej správnou teplotu).

Do rozpáleného oleje vkládáme kousky mozzarelly rovnou z mrazáku a smažíme je dozlatova. Postupujeme po dávkách, hotové kousky odkládáme na kuchyňskou papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk. Podáváme s teplou omáčkou.



  • cca 12 kusů

  • snadné

  • do 45 min


TIP:

Pro úspěch potřebujeme pevnější a sušší mozzarellu, než je ta v nálevu. Prodává se jako mozzarella na pizzu, dá se strouhat a bývá v bločku, někdy je k dostání i uzená.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden