Syrový naložený losos

Gravlaks nebo také gravadlaks je skandinávská specialita, losos marinovaný v soli, cukru a kopru. Je to skutečná lahůdka.

Příprava: 15 min (bez odležení)

Náročnost: x

Cena: 190 Kč

Potřebujete:

500 g čerstvého lososa

2 svazky čerstvého kopru

300 g hrubozrnné mořské soli

300 g cukru krystal

1 lžičku čerstvě namletého pepře

1 citron

1 Lososa dobře očistěte a zbavte kůže a tenké břišní části. V míse smíchejte sůl, cukr a nasekaný kopr a dobře promíchejte. Misku vyložte potravinovou fólií a na ni rovnoměrně nasypejte část soli.

2 Lososa položte na sůl a celého ho zasypejte zbylou solí smíchanou s cukrem a koprem. Rybu zabalte do fólie a nechte v lednici odpočívat. Můžete ji i zatížit. Nechte marinovat minimálně jeden den až tři. Čím déle ho necháte, tím bude maso pevnější.

3 Po rozležení rybu vybalte z fólie, odstraňte sůl, případně ji opláchněte studenou vodou a dobře osušte. Lososa krájejte ostrým nožem na velmi tenké plátky. Podávejte je s plátky citronu, tousty, tatarskou omáčkou s tousty, hořčicí nebo tatarskou omáčkou.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

...