Můj kousek štěstí

Syrový naložený losos

Gravlaks nebo také gravadlaks je skandinávská specialita, losos marinovaný v soli, cukru a kopru. Je to skutečná lahůdka.


Příprava: 15 min (bez odležení)


Náročnost: x


Cena: 190 Kč


Potřebujete:


500 g čerstvého lososa


2 svazky čerstvého kopru


300 g hrubozrnné mořské soli


300 g cukru krystal


1 lžičku čerstvě namletého pepře


1 citron


1 Lososa dobře očistěte a zbavte kůže a tenké břišní části. V míse smíchejte sůl, cukr a nasekaný kopr a dobře promíchejte. Misku vyložte potravinovou fólií a na ni rovnoměrně nasypejte část soli.


2 Lososa položte na sůl a celého ho zasypejte zbylou solí smíchanou s cukrem a koprem. Rybu zabalte do fólie a nechte v lednici odpočívat. Můžete ji i zatížit. Nechte marinovat minimálně jeden den až tři. Čím déle ho necháte, tím bude maso pevnější.


3 Po rozležení rybu vybalte z fólie, odstraňte sůl, případně ji opláchněte studenou vodou a dobře osušte. Lososa krájejte ostrým nožem na velmi tenké plátky. Podávejte je s plátky citronu, tousty, tatarskou omáčkou s tousty, hořčicí nebo tatarskou omáčkou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden