Suroviny na 1 dávku: 140 g másla 140 g polohrubé mouky 1 vejce (za vejce lze dát studenou vodu) 50 g mletých vlašských ořechů 1 žloutek 1 lžička citronové kůry 5 tabletek sacharinu Postup: Mouku prosejeme, spojíme se změklým tukem, vejcem a vodou. Vypracujeme hladké těsto a necháme cca 12 hod. v lednici odležet. Náplň…

Suroviny na 1 sklenici: 7 g kávy cukr (podle chuti) 150 ml voda smetana (ke šlehání) Příprava: Vysokou sklenici naplníme kávou připravenou v konvici nebo přefiltrovanou kávou a přidáme šlehanou smetanu. Pokud jsme osladili kávu již při přípravě a smetanu při šlehání, není třeba kávu sladit, jinak podle chuti dosladíme krystalovým cukrem.

Suroviny na 4 sklenice: 1 l červeného vína 1 l silného černého čaje 2 dcl rumu 3 vanilkové cukry balíček rozinek 2 pomeranče Postup: Rozinky zalijte rumem a nechte je několik hodin máčet. Uvařte silný černý čaj. Poté rozinky i s rumem nalijte do hrnce, přidejte horký čaj, červené víno, pomerančovou šťávu a vše společně…

Suroviny na 1 hrnek: 2 lžičky kávového cereálního nápoje Caro 80 ml smetany na šlehání 80 ml vody 50 ml medu 20 g zázvoru Postup: Smetanu ušleháme do tuhé šlehačky, med prohřejeme se zázvorem nakrájeným na plátky. Suchou směs zalijeme vodou horkou 90 °C. Do sklenice nejprve nalijeme med se zázvorem, opatrně přilijeme připravené nápoj,…

Příprava na 4 sklenice: 250 ml whisky 500 ml vaječného koňaku 250 ml šlehačky Postup: V hrnci zahřejte vaječný koňak a přidejte k němu whisky. Ozdobte čerstvě vyšlehanou smetanou a podávejte s brčkem. Extratip: Chcete-li jinou variantu, zkuste místo whisky brandy či rum. Méně silný nápoj připravíte tak, že polovinu vaječného koňaku nahradíte 30% smetanou,…

Suroviny na 3–4 šálky: 1 (pěticentimetrový) ks zázvoru 1 citron litr vody 2 lžíce medu Postup: Zázvor nastrouhejte, zalijte ho horkou vodou a nechte 10 minut odstát. Poté přidejte šťávu z jednoho citronu a med.

Suroviny na 4 porce: 4 lžíce majonézy 1 balíček želatiny v prášku 2 lžíce strouhaného křenu 400 g rybího filé (pangasius) Na ozdobu: petržel kyselá okurka sterilovaný hrášek nebo mrkev sterilovaná červená paprika Na nálev: 0,1 bílého vína 2 špetka sušeného tymiánu 1 lžička vinného octa 6 kuliček nového koření 1 l vody 2 bobkové…

Suroviny na 4 porce: 400 g pstruha 100 g kukuřičné mouky 1 lžička sladké papriky 8 plátků šunky 2 rajčata sůl 2 lžíce olivového oleje snítka rozmarýnu citron Postup: Důkladně omyté pstruhy osušíme papírovou utěrkou. Kukuřičnou mouku smícháme se sladkou paprikou a ryby v ní obalíme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, které rozložíme…

Suroviny na 2 porce: 1 vejce 300 g filé z tolstolobika 50 g hladké mouky 50 ml mléka 1 bobkový list 1 jarní cibulka 1 citron ½ hrnku strouhanky ½ chilli papričky olej sůl pepř Postup: Troubu rozehřejeme na teplotu 190 °C. Do pekáčku vložíme rybí filé, zalijeme mlékem a přidáme bobkový list. Rybu pečeme…

Suroviny na 4 porce: 4 filety z candáta à 150 g 0,05 l panenského olivového oleje 1 snítka rozmarýnu (nebo tymiánu, saturejky) 0,1 l suchého bílého vína 0,1 l rybího nebo jemného domácího zeleninového vývaru 6 lžiček hladké mouky 30 g másla Postup: Oloupaný a na kostky nakrájený celer dejte do hrnce, zalijte mlékem a…