Moje sladké tajemství

Tradiční koláčky se švestkami

Suroviny:  250 ml mléka  75 g cukru krupice  20 g čerstvého droždí  500 g hladké mouky  2 vejce  70-80 g másla  1 kg švestek  cukr moučka  trocha soli Na drobenku:  60 g másla 60 g cukru krupice  60 g hrubé mouky

Postup:  Do vlahého mléka přidáme trochu cukru a rozdrobíme do něj droždí.

Necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se zbytkem cukru a špetkou soli, přidáme jedno vejce, máslo a nakonec i vzešlý kvásek. Vařečkou vypracujeme těsto. Necháme jej asi hodinu kynout. Pak těsto rozdělíme na dvanáct stejných dílů, z každého vyválíme kouli a necháme asi 10 minut odpočinout.

Potom z každého dílu uděláme koláč. Přeneseme na plech, znovu promačkáme, abychom vytvořili okraje koláčů. Ty potřeme lehce našlehaným druhým vejcem. Doprostřed koláčů dáme švestky řeznou stranou dolů a posypeme drobenkou získanou smícháním všech na ni potřebných surovin.

Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Podáváme posypané cukrem. Tvarohová náplň: Suroviny:  750 g tvarohu  120 ml smetany  80 g cukru krupice  125 g másla  1 cukr vanilkový  2 bílky  1/2 lžičky citronové kůry  2 lžíce rumu Postup:  Tvaroh vyšleháme s cukrem, smetanou, rumem, máslem nebo také citronovou kůrou.

Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden