Můj čas na kafíčko

Vepřová na zázvorovo-kávových jablkách

Suroviny na 4 porce:

0,5 kg vykostěného vepřového karé

80 g uzené slaniny

¼ kg jablek

20 g zázvoru

80 g másla

1,5 šálku silného espressa

čerstvě mletý pepř

sůl na dochucení

na knedlík:

0,6 kg brambor

100 g kukuřičné mouky

2 celá vejce

80 g uzené slaniny

1 větší cibule

sůl

Postup:


  1. Odblaněné vepřové karé bez kosti vcelku omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Celý kus obalíme plátky slaniny a převážeme kuchyňskou nití. Maso uložíme na pekáč, na který jsme rozvrstvili čtvrtky očištěných jablek smíchaných s nastrouhaným zázvorem. Vložíme na 15 minut do trouby rozpálené na 180 °C, a pak cca ½ hodiny dopékáme při teplotě 80 °C. Upečené maso vyjmeme a nakrájíme na dvoucentimetrové plátky. Do výpeku přilijeme presso kávu a zahustíme máslem.

  2. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Po vychladnutí je nastrouháme do mísy, postupně přimícháme kukuřičnou mouku a celá vejce. Na pánvi zpěníme na kostičky nakrájenou slaninu s nadrobno nasekanou cibulí a přidáme do bramborové masy. Dochutíme solí a vytvarujeme asi čtyři knedlíky – koule nebo šišky. Knedlíky spaříme v parní troubě 20 minut. Pokud nemáme parní troubu, knedlík vložíme do olejem vymazaného parního hrnce, zakryjeme a spaříme asi 20 minut na minimálním ohni.

  3. Na talíř naservírujeme maso a plátky knedlíků, obložíme kousky jablek, přelijeme kávovým výpekem a můžeme ozdobit větvičkami čerstvého majoránky.


Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden