Moje sladké tajemství

Zásady pro výrobu domácích paštik

Paštika je přesně ten typ jídla, kterým uchvátíme své hosty, aniž bychom schvátili sebe. Možná vám její příprava bude připadat složitá, ale jen do té doby, než se do toho pustíme poprvé. Při výrobě paštik musíme dbát na to, aby základní hmota byla velmi jemně umletá.

Proto maso, játra, slaninu vždy třikrát umeleme na masovém strojku přes co nejjemnější „kolečko“, nebo vše vyšleháme na mixéru. Paštikovou směs pak plníme do ohnivzdorné misky s poklicí nebo do širší zavařovací sklenice.

Tvořítka před vložením paštikové hmoty vymažeme sádlem nebo vyložíme tenkými plátky slaniny. Po naplnění klademe na povrch paštikové směsi také plátek slaniny. Tvořítka (misky, sklenice) dobře uzavřeme, aby při vaření nevnikala dovnitř voda.

Paštikovou směs pečeme nebo vaříme ve vodní lázni nebo sterilujeme. Vaříme při teplotě 75 - 85°C 1 ½ hodiny. Uvařenou nebo sterilovanou paštiku necháme dobře vychladnout a uložíme do chladné místnosti.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden