Zázvorové perníčky Lebkuchen – Německo

Tuhle dobrotu pekli v Norimberku mniši už ve 13 století. Můžete je zdobit cukrem, bílou a čokoládovou polevou.

Příprava: 55 min (bez chladnutí)

Náročnost: x x

Cena: 110 Kč

Potřebujete:

250 g hladké mouky
80 g mandlové moučky
200 ml medu
100 g ořechů
85 g másla
50 g kandované pomerančové a citronové kůry
1 lžičku prášku do pečiva

½ lžičky sody
2 lžičky skořice

½ lžičky zázvoru

½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku,

1 badyán

15 hřebíčků

5 kuliček nového koření

3 kuličky černého pepře

½ lžičky kardamomu

1 Celé koření rozemelte nebo rozdrťte v hmoždíři a promíchejte s mletým kořením. Vlašské nebo lískové ořechy nasekejte nahrubo, kůru nadrobno. Mouku prosejte s mandlovou moučkou, práškem do pečiva a sodou. Přimíchejte vlašské ořechy, kandovanou kůru a připravené koření.

2 Do kastrolku dejte máslo a med a za stálého míchání zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Odstavte, nechte lehce vychladnout a přilijte k suchým surovinám. V míse zpracujte lepivé těsto, přikryjte utěrkou a nechte vychladnout.

3 Na plechy s pečicím papírem namočenou polévkovou lžící odkrajujte kousky těsta, vytvořte placičky a položte je na plechy vyložené pečicím papírem. Pečte 15 minut při 180 °C. Perníčky pak nechte zatuhnout na plechu a poté vychladnout na roštu.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

reklama