Můj kousek štěstí

Zázvorové perníčky Lebkuchen – Německo

Tuhle dobrotu pekli v Norimberku mniši už ve 13 století. Můžete je zdobit cukrem, bílou a čokoládovou polevou.


Příprava: 55 min (bez chladnutí)


Náročnost: x x


Cena: 110 Kč


Potřebujete:


250 g hladké mouky
80 g mandlové moučky
200 ml medu
100 g ořechů
85 g másla
50 g kandované pomerančové a citronové kůry
1 lžičku prášku do pečiva


½ lžičky sody
2 lžičky skořice


½ lžičky zázvoru


½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku,


1 badyán


15 hřebíčků


5 kuliček nového koření


3 kuličky černého pepře


½ lžičky kardamomu


1 Celé koření rozemelte nebo rozdrťte v hmoždíři a promíchejte s mletým kořením. Vlašské nebo lískové ořechy nasekejte nahrubo, kůru nadrobno. Mouku prosejte s mandlovou moučkou, práškem do pečiva a sodou. Přimíchejte vlašské ořechy, kandovanou kůru a připravené koření.


2 Do kastrolku dejte máslo a med a za stálého míchání zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Odstavte, nechte lehce vychladnout a přilijte k suchým surovinám. V míse zpracujte lepivé těsto, přikryjte utěrkou a nechte vychladnout.


3 Na plechy s pečicím papírem namočenou polévkovou lžící odkrajujte kousky těsta, vytvořte placičky a položte je na plechy vyložené pečicím papírem. Pečte 15 minut při 180 °C. Perníčky pak nechte zatuhnout na plechu a poté vychladnout na roštu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden