Moje chvilka pohody

7 dobrých důvodů, proč nám spánek prospívá

Méně stresu i delší život nám nabízí kvalitní a dostatečně dlouhý spánek. Proto by měl být základní součástí našeho životního stylu.


Potřeba spánku je individuální, ale většina dospělých potřebuje spát šest až osm hodin, jen tak to bude mít význam pro naši fyzickou i psychickou kondici. Co všechno dokáže dobrý spánek udělat pro naše zdraví?


  1. Zdokonaluje paměť


Není to tak, že když usneme, vypneme mozek a jen odpočíváme. Během spánku se upevňují vzpomínky a procvičují dovednosti, které jsme se naučili v bdělém stavu. Znamená to, že pokud se snažíte naučit něco nového - ať už cizí jazyk či matematiku – půjde vám to lépe, až se vyspíte.


  1. Zlepšuje soustředění


Studenti a žáci, kteří nemají dostatek spánku, mají vyšší pravděpodobnost potíží se soustředěním a učením, a tedy i horší známky než ti, co spí dostatečně. Bývá to tak, že když se snažíme něco dohnat, jsme ochotní obětovat právě spánek. Tím si ale nepomůžeme, protože právě těžká a opakovaná spánková deprivace poškozuje schopnost učit se.


  1. Podporuje kreativitu


Pořádně se vyspěte i před tím, než začnete psát další řádky svého románu nebo než si stoupnete k malířskému stojanu. Kromě upevňování vzpomínek a jejich zesilování mozek také podle odborníků reorganizuje a restrukturuje vzpomínky, což může vést ke zlepšení kreativity.


  1. Prodlužuje život


Spánek ovlivňuje celkovou kvalitu života. Podle vědeckých studií je příliš mnoho, nebo naopak příliš málo spánku spojeno s kratším životem, i když stále není přesně známo, je-li to příčina, nebo důsledek.


  1. Snižuje stres


Stres i nedostatek spánku mohou ovlivnit kardiovaskulární zdraví. Spánek může rozhodně snižovat hladinu stresu a lidé tak mohou mít lepší kontrolu nad krevním tlakem. Podle některých vědeckých bádání by spánek mohl ovlivnit i hladinu cholesterolu.


  1. Zamezuje zánětlivým procesům


Záněty v těle jsou spojené se srdečním onemocněním, mrtvicí, cukrovkou, artritidou a předčasným stárnutím. Lidé, kteří spí málo, tedy šest a méně hodin za noc, mají vyšší krevní hodnoty zánětlivých parametrů, jež jsou spojeny s rizikem srdečního infarktu, než ti, co spí více.


  1. Odvrací deprese


Nedostatek spánku napomáhá k rozvoji deprese. Proto kvalitní a dostatečně dlouhý spánek v noci může pomoci náladové osobě snížit úzkost a odstranit podrážděnost. Spaní ale nelze nahnat dlouhým vyspáváním o víkendu, je potřeba najít vyváženost po celý týden.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden