Můj kousek štěstí

Adventní trhy za humny

Vůně svařeného vína, skořice a pražených mandlí, skvělé nákupy a také historie.

Konečně naplno vládne kouzelná vánoční atmosféra! Chcete si vyrazit na adventní trhy za hranice? Několik velmi krásných máme na dosah.

Tradiční štola

Vánoční trhy v Drážďanech probíhají letos od 29. 11. do 24. 12. Určitě se vydejte na Striezelmarkt! Je to nejstarší německý vánoční trh, jemuž bude letos už 589 let. Samozřejmě tu nebude chybět ani tradiční drážďanská vánočních štola.

V tomto čase se ve městě koná daleko víc trhů s jedinečnou atmosférou. Drážďanská vánoční míle, což je pěší zóna s vánočními stánky, která začíná u hlavního vlakového nádraží, pokračuje Pražskou ulicí k náměstí Altmarkt a odtud přes náměstí Neumarkt až na druhou stranu Labe k adventnímu trhu v ulici Hauptstraße.

Na náměstí Neumarkt, jehož dominantou je kostel Frauenkirche, se můžete seznámit s historickými cechovními řemesly – uvidíte tu zvonaře, malíře, rytce i hodináře, objevíte tu i ručně vyráběné hračky. Od sochy Goldener Reiter až po kostel Dreikönigskirche se pak táhne trh Augustusmarkt.

Vídeňský ledový sen

Ve Vídni letos začaly adventní trhy už 7. listopadu a probíhat budou až do Tří králů. Vyhlášené jsou trhy na náměstí Rathausplatz. Před radnicí tu najdete vše, od ozdob na stromeček, přes umělecké řemeslné výrobky až po teplé nápoje na zahřátí.

Co je ale největším magnetem tohoto místa? Vídeňský ledový sen! Můžete si zabruslit na ledové dráze, která vede romanticky osvětleným parkem Rathauspark.

Pro děti je tu připravený kolotoč a v parku Vánoční svět. Oblíbeným místem je též Vánoční vesnička na náměstí Marie Terezie a určitě zajímavý je Starovídeňský vánoční trh ve Freyungu, který se drží starých tradic.

Prodávají se tu i skleněné ozdoby, starodávné betlémy a keramika. Navštivte i vánočně nasvícený park Prater.

Norimberské perníčky

Tohle je jediný vánoční trh v Evropě, který může svou dlouhou tradicí konkurovat tomu v Drážďanech. Má název Christkindlesmarkt a hlavní místo, kde se pořádá, je náměstí Hauptmarkt. Letos se na tyto trhy můžete vypravit od 1. 12. do 24. 12.

Dominantou náměstí je dvoupatrový historický kolotoč, který udělá radost nejen dětem. Najdete tu přes 200 stánků s nejrůznějším vánočním zbožím. Nenechte si ujít místní specialitu, kterou jsou norimberské perníčky, biskupské chlebíčky a norimberské klobásky.

Velkou dobrotou jsou také nejrůznější čokolády. Speciální dětské vánoční trhy najdete na náměstí Hans Sachs Platz.

Místní atrakcí je také volba Ježíška z některé z místních dívek. A pokud toužíte vidět z města více, dopřejte si projížďku historickým poštovním vozem taženým koňmi.

Tekutý med a bigos

Významné místo mezi adventními trhy má krásné historické město Krakov. Do tohoto polského města nedaleko našich hranic každý rok přijíždějí tisíce lidí z celé Evropy, aby si užili nádhernou výzdobu i ochutnali tradiční vánoční pochoutky, které jsou pro tento národ v období Vánoc typické.

Ty největší adventní trhy najdete na náměstí Rynek Główny, které se od 25. 11. do 2. 1. proměnily na nádherně osvětlené vánoční městečko. Nejvíce tu cizinci kupují svíčky z včelího vosku a výrobky z ovčí vlny.

Poslechnete si tu polské koledy a každou hodinu uslyšíte zvuk trubky. To královský hejnal troubí z věže Marián­ského chrámu.

Ochutnejte určitě také polskou specialitu, kterou je bigos. Zahřát se můžete třešňovou vodkou, nebo si dejte tradiční pitný med. Nečekejte ale naši medovinu.

Dejte si pořádný guláš!

Moc zajímavé jsou adventní trhy v Maďarsku. Mají tu výhodu, že je můžete spojit s příjemným odpočinkem v některých z místních lázní. V hlavním městě Budapešti najdete od 17. 11. do 31. 12. nejkrásnější trhy u baziliky svatého Štěpána.

Před ní si můžete i zabruslit na umělém kluzišti. Vánoční atmosféru dotváří také překrásně nasvícené tramvaje. Po setmění se jimi můžete projet.

Mezi skvělé budapešťské adventní trhy patří ty na náměstí Vörösmarty. Trvají až do konce roku, na nich si můžete zpestřit i období mezi svátky. Adventních trhů najdete v Budapešti spoustu, stačí jen chodit ulicemi, všude budete narážet na stánky.

Pochutnáte si na svařeném víně, pečených kaštanech i různém cukroví. Můžete si tu ale dát také typické maďarské klobásky nebo pořádně silný guláš.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden