Můj čas na kafíčko

Omán: úchvatná oáza v poušti - Arábie

Arabský Omán láká na podzim k dovolené mnoho našich turistů. Má vynikající klima, bohatou kulturu a k tomu služby na vysoké úrovni. Ne nadarmo se mu říká Švýcarsko Středního východu.

Omán, země sultánů a princezen, leží na východním cípu Arabského poloostrova. Už roky se řadí mezi dvacet nejbezpečnějších zemí na světě, a v rychlosti rozvoje místní infrastruktury je dokonce první na světě.

To znamená, že tu na vás dýchne moderna s puncem arabské tradiční historie. Překvapí vás, kolik tradičních arabských prvků si Omán zachoval – snad že dlouhá léta byl turisticky nedostupnou zemí.

Přesto dnes poskytuje cestovatelům služby na velmi vysoké úrovni a je pro nás, stejně jako například Spojené arabské emiráty, blízkou exotikou. Let zabere 7 hodin a z Prahy se létá napřímo obvykle od října do dubna. Léto je turisticky chudé, teploty se tu blíží až k 50 °C.

Je libo delfíny, anebo spíš velryby?

Přírodních krás zde najdete požehnaně – od bělostných pláží, přičemž ta vůbec nejkrásnější je Ad Dahariz, až po vysoké hory, nádherné písečné duny, oázy nebo palmové háje.

Arabské moře omývá jihovýchodní pobřeží a není nouze tu vidět delfíny, velryby či želvy. I to dělá z Ománu ideální místo pro aktivní dovolenou – můžete se zde potápět, jezdit na velbloudech, jachtařit či zlézat hory.

Za nákupy na tržiště, ale i do luxusní galerie

K nejvýznamnějším památkám Ománu patří zřícenina pevnosti Bahla, jejíž areál se stal v roce 1987 součástí světového dědictví UNESCO. K pýše stejnojmenného městečka v srdci pohoří Al Hadžaru přispívá i pevnost Jabrin. Je umístěna v oáze plné palmových hájů a dechberoucích výhledů na okolní hory.

Působivé je i středověké město Kalhat, výstup na horu Jebel Shams (3028 m) nebo mešita sultána Kábúse, která je symbolem hlavního města Muscat. Zde doporučujeme také Bajt al Falaj, sultánovo muzeum ozbrojených sil.

Přírodní rezervace Jabal Samhan je zase jedním z posledních útočišť vážně ohrožených levhartů arabských ve volné přírodě. Vidět tu ale můžete i jiné šelmy – hyeny, vlky i karakaly.

K potápění vás zláká město Mirbat, k historické exkurzi zase pevnost Nizwa, která turisty fascinuje mešitou a tradičními trhy. Úchvatné přírodní scenérie nabídne město Salalah, jedno z hlavních turistických center, takřka nekonečné písečné duny vás pak čekají na poušti Rub Al Khali.

Hojné porosty akácií uvidíte v národním parku Al Saleel a vnoučátka potěšíte zoologickou zahradou An Naman Park. Za nákupy si vyrazte do Gardens Mall. Luxusní obchodní galerie je inspirována tradiční architekturou Ománu a je zasazena do zahrady, v jejímž srdci tryská fontána.

Co tu ochutnat?

V Ománu si na své přijdou vyznavači luxusního stravování i běžní turisté odkázaní na omezené finanční možnosti. Typický levný pokrm je Shawarma – obdoba známého gyrosu, který vám prodají na trzích. Najdete zde kromě tradiční ománské stravy četné kombinace indických, filipínských, čínských a pákistánských chutí.

Opomenout byste neměli tradiční sváteční jídlo Shuwa, což je maso pečené v podzemní peci. Dělá se velmi pomalu, a díky tomu je potom skvostně jemné. Před vařením se marinuje v silném nálevu z koření a bylin, čímž si získává svou naprosto delikátní chuť. Ani s pokrmem Maqbous neuděláte chybu.

Jde o rýži obarvenou šafránem dožluta a vařenou spolu se silně okořeněným masem. Známý je rovněž pokrm Mashuai z pečené tresky, který se tady servíruje s rýží a citronem. K většině jídel vám v Ománu nabídnou placku Rukhal, jejímž základem je chlebové těsto. Peče se na ohni z palmových listů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden