Moje sladké tajemství

Vánoční nákupy u našich sousedů

Pomalu se nám blíží Vánoce, a je třeba přemýšlet nad dárky. Kousek za hranicemi naleznete místa, kde nakoupíte leckdy levněji než u nás. A když budete chtít, výlet můžete spojit i s poznáváním památek.

Dresden (Německo) - Vyměňte Primark za Vánoční trhy

Do Drážďan Češi ještě nedávno jezdili hlavně kvůli Primarku, ten je ale nyní i v Praze, takže hlavním lákadlem už není. Nicméně zajímavých obchodů a center, kde dobře nakoupíte, je i tak v Drážďanech celá řada.

Hlavní obchodní třídou je Prager Strasse, nejoblíbenějšími obchodní centry jsou Altmark Galerie se stovkou obchodů, Elbepark či nejdostupnější Kaufpark. K nákupům si vyberte raději všední den, o víkendu kvůli davům návštěvníků není o co stát a většina obchodů má v neděli stejně zavřeno.

V době adventu ovládnou město krásné Vánoční trhy. Z památek si nenechte ujít Zwinger, soubor barokních staveb se slavnou obrazovou galerií.

Passau (Německo) - Za nákupy do Pasova jezdili už naši rodiče

Cestování za nákupy do německého Pasova má v Čechách letitou historii. Ve městě se nachází velká obchodní centra, v  nichž pořídíte vše, na co si vzpomenete, často za velmi příznivé akční ceny. Nejoblíbenějšími nákupními centry jsou Stadtgalerie, Nibelungen Center či The Look Passau.

Bohužel pro nás stále platí, že potraviny, ale i  drogistické zboží jsou tu i bez akčních slev dostupnější, a hlavně kvalitnější než u nás.

Působivým místem, kde si pak můžete odpočinout po náročném nákupním maratonu, je soutok tří řek – Dunaje, Innu a Ilzy. Z památek stojí za návštěvu dóm sv. Štěpána, Muzeum skla či překrásné náměstí Rathausplatz.

Kudowa Zdrój (Polsko) - 3000 hraček po kupě

Jen kousek za Náchodem se nachází polské lázeňské město Kudowa Zdrój. Už spoustu let ho Češi navštěvují hlavně kvůli místní tržnici. Tržnice je otevřena denně od 7 do 17 hodin s výjimkou neděle, kdy jsou obchody v Polsku zavřené.

Kudowa nenabízí jen tržnici, ale i krásný park, ve kterém si můžete odpočinout. Pokud vezmete na výlet do Polska vnoučata, pak s nimi zajděte do Muzea hraček, kde se nachází více než 3000 exponátů hraček ze všech světadílů, nebo do místního aquaparku s tobogánem.

Freistadt (Rakousko) - Pro milovníky piva

Oblíbeným místem pro nákupy je také rakouský Freistadt. Město se nachází asi 20 km od českých hranic na silnici z Českých Budějovic do Lince. Ceny tu rostou pomaleji než u nás, a proto sem jezdí mnoho Čechů.

Oblíbené je Fachmarktzentrum Freistadt, Hofer, Spar či známá Billa a Penny Markt. Freistadt nemusí ale nutně znamenat jen nákupy. Užít si můžete i atmosféru samotného města, které má zachované historické jádro.

Překrásný je například gotický dům na Waaggasse 13. Pro některé turisty může být zajímavý také místní pivovar, který pro návštěvníky Freistadtu pořádá po celý rok spoustu akcí.

Bielsko-Biała (Polsko) - V polské Vídni, rodišti Bolka a Lolka

Nedaleko hranic s Polskem na úpatí Slezských a Malých Beskyd leží Bielsko-Biała, které se někdy přezdívá polská Vídeň. V místním Studiu kreslených filmů vznikly třeba oblíbené pohádky o Bolkovi a Lolkovi. Právě tohle místo je rájem pro všechny milovníky nakupování.

Nachází se tu spousta nákupních center, ve kterých najdete vše, po čem zatoužíte. Můžete si vybrat z centra Bielsko-Biała, Auchan, Galerie Sfera (obchody s anglickou módou), Gemini park (móda, elektronika, domácí potřeby) či Sarni Stok (potraviny).

Pokud vás nakupování přestane bavit, vydejte se na obhlídku místních památek. Za návštěvu rozhodně stojí zámek Knížat Sułkowských, katedrála sv. Mikuláše či soukenický dům z 18. století.

Na kafe se stavte v kavárně Maluch Café, věnované fenomenálnímu Polskému Fiatu, který v Białé vyráběli, 150 druhů piv z celého světa pak můžete ochutnat v legendární Piwnici Zamkowé.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden