Můj kousek štěstí

Mauricius je tropický ráj

Bílý písek, dokonalé moře, žhavé slunce, ohromující vodopády a deštné pralesy.

Kouzelný ostrov uprostřed Indického oceánu představuje i pro našince cenově dostupnou exotickou dovolenou. Počasí je tu krásné po celý rok a je tu bezpečno.

Tady se určitě splní váš sen o nejkrásnější dovolené. Mauricius je největší z ostrovů Maskarénského souostroví a sám se skládá z několika ostrůvků. Všechny jsou překrásné a doslova vás oslní svou přírodou.

Pláže tu jsou nekonečné, se sametově jemným pískem. Největším klenotem je rezervace Île aux Aigrettes, která je se svými deštnými pralesy hotovou oázou klidu a mocným lékem na náš uspěchaný život.

Nesmíte minout ani posvátnou horu Le Morne, symbol této malé republiky. Přístup na ni je poměrně snadný, a pokud vám bude někdo tvrdit, že se tam smí pouze s průvodcem a za poplatek, není to pravda.

Přístup má každý a zdarma. K hoře se dopravíte jednoduše z hlavního města Port Louis. Pokud ale není chození vaším koníčkem, prohlédněte si raději město.

Najdete v něm mnoho historicky zajímavých objektů. Nejpřitažlivější je muzeum Blue Penny, kde si můžete prohlédnout nejdražší známky světa.

Pohádkové pláže

Pláže jsou tu tak krásné a fotogenické, že si nebudete moct vybrat. Oči vám budou přecházet z každé. Například Flic en Flac, jedna z nejdelších pláží na Mauriciu, je jako stvořená pro dlouhou romantickou procházku po bílém písku při západu slunce.

Trou aux Biches je dlouhý pás bílého písku, který se stáčí kolem zátoky. Tady budete krásně relaxovat. Oblíbenými letovisky jsou též Tamarin a Belle Mare.

Ovšem vyhlášený je Chamarel, tam musí zavítat každý. Tady vám budou oči přecházet z toho, co příroda vytvořila za kouzelnou duhovou variaci. Kdo ale neviděl na Mauriciu vodopády, jako by tam nikdy nebyl.

Ten nejznámější se nachází právě v této oblasti a má stejný název. Velkou koncentraci plantáží, deštných pralesů a vodopádů objevíte v národních parcích. Skvělou volbou bude Black River, kde uvidíte i ptáky, kteří nežijí jinde, než na Mauriciu.

Na ostrově najdete ještě další zajímavost. Podmořský vodopád. Ve skutečnosti o žádný vodopád nejde, je to jen optický klam. Proplout nad ním na katamaránu je ovšem veliké dobrodružství.

Blue Bay je královna

Příroda tu čaruje. Takové zátoky, jako zde, uvidíte jinde jen stěží. Tou nejkrásnější je Blue Bay, která je součástí přírodní rezervace Blue Bay Nature Reserve.

Najdete v ní dokonce i půvabný kokosový ostrůvek Ilot des Deux Cocos nebo nejstarší botanickou zahradu jižní polokoule Pamplemousses. Milovníci rostlin si tu přijdou na své, protože právě zde na ně čekají obrovské vodní lilie a palma Talipot, která rozkvétá jednou za 60 let.

A protože je ostrov převážně hinduistický, najdete tu i buddhistické chrámy a Buddhy všech velikostí. Tím nejposvátnějším místem je jezero Grand Basin v kráteru vyhaslé sopky, kam se pořádají poutě a provádějí se zde očistné rituály.

Najdete tu také mnoho památek z období francouzského koloniálního období. Turisticky přitažlivá je zejména koloniální vila Eureka, která stojí uprostřed přírody poblíž vesničky Moka.

Indicko-francouzská kuchyně

Mauricijci milují jídlo, jedí celý den a o jídle se také rádi baví. Zdejší kuchyně je ovlivněná kuchyní indickou. Ale díky vlivu Francie tu jsou oblíbené omáčky.

K tradičním zde patří Rougaille a Vingaye. Základem obou je česnek, ale chuťově jsou odlišné. Rougaille se servíruje teplá s rajčaty, Vingaye je studená s hořčičnými semínky a vinným octem.

Dovolenou letecky na 9 dní se snídaní ve čtyřhvězdičkovém hotelu pořídíte již od 29 900 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden