Můj kousek štěstí

Blumy, ringle, špendlíky proti zácpě a mrtvici

Oproti milovaným švestkám jsou dost opomíjené. To je škoda! Nenechte si ujít jejich skvělou chuť a spoustu vitamínů v nich skrytých.

Toto „podřadné“ ovoce nese společný název slívy. Některé z nich mají půvabné lidové pojmenování.Nejznámější jsou nejspíš špendlíky, které se podobají žlutým třešním a samozřejmě blumy, se svými fialovo-červenými kulovitými plody. Oblíbené jsou také mirabelky, které se ale u nás příliš nepěstují, spíše se dovážejí.Jsou nejaromatičtějším a je z nich výborná marmeláda. A nesmíme zapomenout také na ringle, které se nekazí tak rychle jako špendlíky a mirabelky.  Slivoní je neuvěřitelných 430 druhů a najdeme je všude.

Lépe se opálíte

Plody slivoně obsahují mnoho karotenoidů a provitamin A, při jejich pravidelné konzumaci budete dostane vaše kůže lehce opálený nádech.Obsahují také pektin, prakticky celý komplex vitaminů skupiny B, kromě biotinu a vitamínu B12, také vitamín E a řadu dalších – záleží na stupni zralosti plodu a také konkrétní odrůdě. Obsah vody v plodech se pohybuje kolem 80 %., lze jich tedy použít k dietám. Dále je v nich obsažena kyselina jablečná a nejrůznější minerální látky, jako draslík, fosfor, vápník, jód, síra, měď, hořčík a železo. Ve slupkách jsou skryty nenasycené mastné kyseliny, které brání pronikání bakterií do organismu a zlepšují imunitní systém.Ať už se jedná o mirabelky, blumy či ringle, všechny tyto plody příznivě působí na náš organismus. Jsou močopudné a vyplavují z těla přebytečnou vodu, spolu s ní odvádějí z těla jedy, jsou vhodné proti zácpě, prospívají při dně, revmatismu, chorobách krevního oběhu, snižují krevní tlak a omezují výskyt mrtvice a ledvinových kamenů.Vážou na sebe tukové látky a pomáhají tak při hubnutí. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden