Můj čas na kafíčko

Bouří se vám žaludek? Zklidní ho zázvor!

Bolest žaludku je velmi nepříjemná. Nemůžete spát, pořádně se bavit, soustředit se na práci? Které potraviny vám pomohou?

Brusinky

Jsou výborné nejen na močové cesty, ale i na bolavý žaludek. Jíst je můžete syrové i sušené. Stačí hrst brusinek hodit do vody, uvařit, brusinky sníst a vypít vodu, ve které se vařily.

Papája

Toto tropické ovoce obsahuje enzymy papain a chymopapain, které pomáhají trávit bílkoviny. Má tak pozitivní vliv na trávení: zklidňuje žaludek, zmírňuje překyselení.

Na zklidnění žaludku vám pomůže i papája.

Máta

Mátový čaj reguluje trávení, žaludku uleví a zklidní ho. Na šálek vody potřebujete polévkovou lžíci čerstvých listů nebo lžičku listů sušených a nadrcených. Přelijte je horkou vodou a nechte
7 minut louhovat. Dochutit můžete medem, citronem či kouskem čerstvého zázvoru.

Zázvor

Vynikající je na podrážděný žaludek a nevolnost. Blokuje práci nervových zakončení, takže se vám přestane zvedat žaludek.

Brusinky můžete jíst syrové i sušené.

Jablečné pyré

Jablka jsou bohatá na pektin, který pomáhá předcházet nevolnostem a průjmu. V syrovém stavu však mohou díky kyselosti žaludek dráždit. Stačí je ale krátce povařit, rozmixovat, a máte ideální svačinku.

Tip!

Zkuste žvýkačku. Při žvýkání se tvoří více slin, které mají zklidňující efekt hlavně při pálení žáhy. Jejich alkalický účinek navíc částečně neutralizuje žaludeční šťávy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden