Moje šťastná hvězda

Bronislav Poloczek už neměl chuť žít

Herec Bronislav Poloczek (†72) připomínal medvěda. Postavou i chováním.

Dětství a mládí prožil Bronislav Poloczek (†72) ve Slezsku a mluvil stejně dobře polsky jako česky. Původně chtěl studovat přírodní vědy, jenže jeho tatínek lesník sloužil za války v Anglii, takže jeho syn neměl pro vysokoškolská studia ten správný kádrový profil.

Své bolesti skrýval

Než uspěl na brněnské JAMU, pracoval jako kulisák a příležitostný herec v divadle v Českém Těšíně. Na konci 70. let se přestěhoval z Moravy a postupně se začal objevovat v televizi a od roku 1988 byl víc než dvacet let členem činoherního souboru Národního divadla.

Mnozí kolegové ho zrovna v lásce neměli, býval náladový a nabručený, když se mu něco nelíbilo, hned to nevybíravými slovy řekl. Ale režisér Jiří Menzel (†82), který si s ním zahrál v seriálu Hospoda a znal ho z pražského Činoherního klubu, dobře věděl, že pod drsnou slupkou se skrývá nesmírně hodný člověk.

Čekal už jen na smrt

Ve vyšším věku trápily Poloczka zdravotní potíže a po úmrtí své ženy ztratil chuť žít. Prakticky nevycházel z domova a podle svých vlastních slov čekal na smrt. Prý s ní počítal, ostatně si ji trochu vyzkoušel nanečisto v seriálu Ulice, kde přiměl scenáristy, aby nechali jeho postavu zemřít. Chtěl prostě pryč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden