Můj kousek štěstí

Bylinkami proti alergii

Pyly jsou v ovzduší skoro pořád – sotva jedny strom či trávy přestanou kvést, nastoupí další. Těžká doba pro alergiky. Obtížím ale můžete předcházet i přírodní cestou.

Pomocí bylinných prostředků můžete alergické projevy nejen zmírnit, ale dokonce se jich i zbavit. Poradíme vám, které vám s tím pomohou.

Jak bylinky užívat

Může to být ve formě čajů, tinktury či masti. Tinktura, tedy výtažky z bylin v alkoholu, je k dostání jako kapky, jejich užívání je rychlé a jednoduché. Příznivě ovlivňují dýchání, revitalizují sliznice dýchacích cest, posilují obranyschopnost a zklidňují předrážděný organismus.

Ve formě masti je můžete použít při kožních alergiích. Při užívání bylin je nástup účinků pozdější než u léků, je třeba užívat je dlouhodoběji. Ideální je začít ještě před začátkem pylové sezony a vysadit je, až když konkrétní alergen zcela z ovzduší zmizí. V případě celoroční alergie se po dvou až třech měsících doporučuje dvouměsíční pauza.

Měsíček lékařský je nejen zdravý, ale i hezký.

Které si vybrat?

Alergie může vznikat i při oslabení imunitního systému. Bylinky pomohou s jeho posilováním, dodají tělu další potřebné látky, jako vitaminy a minerály a jsou účinné i proti dalším nemocem.

Ječmen a chlorela mají dlouhodobě skvělé výsledky při posilová í obranyschopnosti, nejenže ji vylepšují, ale zmírňují i nepříjemné projevy alergie.

Perila křovitá posiluje imunitu a obsahuje řadu prospěšných látek, vitaminů i minerálů. Je bohatá na bioflavonoidy, které regulují produkci histaminu, a řeší tak skutečnou příčinu vzniku alergických reakcí. Má kořenitou vůni a výtečnou chuť. Můžete si ji přidat do salátů, smoothie nebo použít jako koření.

Echinacea silně posiluje obranyschopnost organismu, řeší lymfatické potíže, zánětlivé procesy, křečové žíly. Pomáhá při hemeroidech, ateroskleróze, chřipce a dalších virózách.

Penízovka sametonohá mimo jiné zlepšuje činnost slinivky, ischemickou chorobu srdeční a čistí pokožku, působí proti bakteriím a nádorům, je vhodná při cukrovce, celiakii, Crohnově chorobě, paradentóze a podobně.

Ke sběru jsou vhodné tmavší plody jalovce.

Černý rybíz je výborné antialergikum při senné rýmě, ekzému či astmatu.

Měsíček lékařský blahodárně působí na játra a žlučník, pomáhá při astmatu, kašli a bušení srdce. Zmírňuje problémy se záněty a žaludečními vředy.

Ostropestřec mariánský regeneruje játra, žlučník a slinivku. Zlepšuje látkovou výměnu, má detoxikační účinky. Pomáhá při hemoroidech, mononukleóze, pálení žáhy, plynatosti, žloutence a žlučníkových kamenech.

Jalovec stimuluje detoxikaci a činnost jater, urychluje jejich regeneraci, pomáhá při čištění ledvin a rozpouštění močového písku, upravuje hladinu cholesterolu, pomáhá udržovat čisté cévy bez usazenin.

Bez černý ve formě masti pomáhá při kožních projevech. Ničí plísně, usnadňuje hojení různých ekzémů, křečových žil, opruzenin, lupénky, hemoroidů a ranek. Odstraňuje kožní defekty a veškerá kožní onemocnění včetně akné. Zjemňuje a zaceluje rozpraskané ruce a paty.

Dobré rady:

Ke zmírnění alergických projevů při dýchání je vhodná kúra z žampionu, měsíčku, grepu a černého rybízu. Při všech alergiích je důležité i pročištění střev.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden