Suroviny:
- 500 g vařené cizrny
- 2 lžíce másla
- 2 cibule
- 1 paprika
- 400 ml vody
- citronová šťáva
- ½ lžičky hořčice
- 1 pórek
- 1 lžička mořské soli
Postup:
Ve větším hrnci rozpálíme přepuštěné máslo a dozlatova na něm orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Osolíme, zaprášíme paprikou a necháme ji minutku rozvonět. Přilijeme vývar nebo vodu, přidáme asi polovinu cizrny a rozmixujeme, abychom získali krémovou omáčku.
Tu můžeme ještě propasírovat přes síto, aby byla dokonale jemná. Do omáčky dáme zbytek cizrny, prohřejeme ji a dochutíme solí, pár kapkami citronové šťávy, a chceme-li, tak i hořčicí (není nutná, použijeme-li ji, dáme jí opravdu jen trochu).
Zelenou část pórku nakrájíme na tenké plátky a uvaříme v páře nebo krátce blanšírujeme ve vroucí osolené vodě. Pak ho ihned zchladíme a těsně před podáváním vmícháme do omáčky.
Cizrnový hummus
Vařenou nebo konzervovanou cizrnu vsypeme do robotu, postačí nám asi 250g, přidáme jednu lžíci sezamové pasty tahini a rozmixujeme. Postupně přitom přiléváme asi 3 lžíce olivového oleje; trochu si však ponecháme stranou na zakápnutí.
Na závěr přidáme kořenicí přísady: 2 stroužky česneku, sekanou petrželku, sůl, pepř, citronovou šťávu a chilli. Vše krátce prošleháme, aby se vše spojilo do hladké pasty. Hummus můžeme podávat ihned, chutná za tepla i studena. Pokud vám nějaký zbude (v chladu vydrží i několik dnů), zakápneme ho olejem, aby pasta neosychala.