Můj kousek štěstí

Dalmácie je klenot Jadranu

Stále nejoblíbenější cíl naší dovolené u moře. Je tu krásně a není to daleko.

Tato část Chorvatska je nejoblíbenější. Čeká vás tu teplé moře, překrásná příroda, romantické ostrůvky a velký výběr pláží – hlavně oblázkových.

Je nejnavštěvovanější částí Chorvatska. Dalmácie se dělí na severní, střední a jižní. Každá je trochu jiná a každá má své příznivce. Kromě pevniny k ní patří i mnohé ostrovy.

K nejznámějším se řadí Hvar, Brač a Korčula. Pobřeží Dalmácie lemují pohoří, porostlá borovicovými lesy. Palmové háje dotváří kouzelné scenérie přírody a také pláží.

Klenotem je zejména pláž Punta Rata, která patří k nejkrásnějším na světě. Večer se zde můžete kochat pohledem na okouzlující západ slunce. Nejvyhlášenější pláží je Zlatni rat na ostrově Brač. Je nezaměnitelná svým tvarem, který připomíná roh.

Doslova malý ráj na zemi najdete ve střední Dalmácii kolem Brely, kde je pobřeží úplně nejhezčí. Krásnou pláž najdete i v místě Divna, někdy je nazývaná Riviéra Pelješac.

Dubrovnik a Trogir

Pokud se rozhodne prozkoumat Dalmácii, svoji trasu si naplánujte nejlépe po Jadranské magistrále. Lemuje pobřeží a nabídne vám moc pěkné pohledy na mořská skaliska, zapadlé vesničky a majestátní pohoří, jaké nikde jinde neuvidíte. Velkým lákadlem pro turisty jsou starobylá a skvěle zachovalá města na pobřeží se svými benátskými prvky.

Kolorit této části Chorvatska dokreslují malebné rybářské vesničky. Navštívit musíte zejména město Dubrovnik, právem patří do dědictví UNESCO. V něm se vypravte lanovkou na kopec Srdj. Odtud budete mít tu nejlepší vyhlídku na celé město i na moře.

Určitě byste neměli minout hlavní třídu Stradun, na které uvidíte všechny hlavní pamětihodnosti, jako jsou palác Sponzů a kostel svatého Vlaha, patrona Dubrovniku. Kolem Dubrovniku se nacházejí rozsáhlé vinice, na nichž se pěstují dvě vyhlášené odrůdy vína – plavac mali a dingač. Stojí za ochutnání!

Pokud milujete památky, pak nesmíte minout také historické městečko Trogir, které je památek plné. Užijte si tu zejména romantickou procházku na promenádě trogirská Riva.

Jeskyně a jezera

V Dalmácii najdete mnoho nádherných přírodních úkazů. Například Chorvatský národní park Krka je proslulý soustavou peřejí, kaskád a vodopádů, pod nimiž se můžete i vykoupat. Pouze pod Skradinským vodopádem je koupání zakázáno.

Ale to nevadí, máte na výběr mnoho dalších! Můžete tu podniknout výlet lodí kaňonem řeky Krka až k Rošskému vodopádu a na ostrůvek Visovac, kde najdete klášter a muzeum. Za návštěvu stojí určitě slavná Plitvická jezera, která známe z filmů o Vinne­touovi, a určitě vás okouzlí také jeskyně, které tu objevíte.

Nezapomenutelné dobrodružství zažijete v jedné z nejkrásnějších jeskyní Jadranu Modrič u vesničky Rovanjska. Velkým a vděčným cílem výletů je také pohoří Biokovo, snadno dosažitelné autem nebo autobusem. Příjemným zakončením takového výletu může být pak krátké zastavení v některé obci se zajímavými pozůstatky své dávné minulosti a typickým dalmatským pohoštěním.

Dalmácký mls

Ochutnejte pašticadu, což je tradiční jídlo z hovězího masa. Maso se 24 hodin marinuje v červeném víně spolu s česnekem, kořením, rozmarýnem, hřebíčkem a šalvějí. Během vaření se ještě obohacuje cibulí, suchými švestkami, mrkví a muškátovým oříškem.

Dovolenou na 10 dní autobusem do tříhvězdičkového hotelu s plnou penzí pořídíte již od 9 590 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden