Můj čas na kafíčko

Dechberoucí ledopády - Česko

Každou zimu se na některých místech u nás odehrává opravdu skvostné přírodní divadlo. Výlety za ledopády vás určitě nadchnou a klidně s sebou vezměte vnoučata. I ta se budou mít na co dívat!

Asi vůbec nejznámějším ledopádem je ten Mumlavský v Krkonoších. Během roku je to krásný vodopád, který hojně vyhledávají turisté, ovšem jakmile zamrzne, vznikne možná ještě větší skvost.

Asi 10 m vysoký útvar se nachází nedaleko Harrachova v západní části Mumlavského dolu. Celá paráda je dobře přístupná po modře značené trase od harrachovského autobusového nádraží po trase kolem lesnického muza Šindelka.

Nedaleko se nachází také Mumlavská bouda – z původně harrachovské hájovny je dnes výletní restaurace. Dalším skvostem u nás jsou Brtnické ledopády, kterým se říká barevný zázrak Českého Švýcarska.

Najdete je nedaleko obce Brtníky na rozhraní Lužických hor a Labských pískovců. Dominantou jsou 8 m vysoké útvary, kterým se říká Velká a Malá kaskáda, kousek od nich je také Opona, což je ledový drahokam naoranžovělé barvy.

Radost pohledět i fotit

Dechberoucí ledopády se tvoří také na Pulčínských skalách na Valašsku, přibližně 20 km jižně od Vsetína. Pulčínské skály jsou největším moravským skalním labyrintem a nachází se v nadmořské výšce 600 až 750 m.

Tamní krásná příroda v minulosti okouzlila také třeba známého malíře Mikoláše Alše. Další krásný ledopád najdete v bývalém kamenolomu Štěnice nedaleko Hamrů nad Sázavou. Zdejší unikátní rampouchy lákají každoročně spoustu zvědavých turistů.

Lidé, kteří se chtějí touto prchavou krásou pokochat a zvěčnit si ji fotoaparátem, se musí vydat buď po Hamerském, nebo Sázavském vycházkovém okruhu. Ten vás dovede až k odbočce do lomu.

V Jizerských horách se nachází krásný Štolpišský ledopád. Ten má káskádovou podobu a největší ledopády zde dorůstají výšky až 20 metrů. Ledopád se tu často využívá i na tzv. ledolezení.

Zima rodí zázraky

Také Nízký Jeseník má své ledopády, kterým se říká Rešovské. Nachází se na říčce Huntavě asi 8 km od Rýmařova. Nejsnadněji dostupné jsou z Rešova, což je asi 1,5 km. Trasa k nim vede po značené turistické stezce, takže k nim trefíte snadno a bez bloudění.

V jižních Čechách, mezi Želivem a Sedlickou hydroelektrárnou, jsou krásné vodopády na místě starého lomu. K němu se dá dostat po červené turistické značce. Za příznivých sněhových podmínek je možné sem vyrazit i na běžkách a je to mimořádný zážitek.

 

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden