Můj kousek štěstí

Egejská riviéra je klenot antiky

Tyrkysové moře, bílé domečky obrostlé ibišky, řecké ostrovy, jež lákají k výletu

Je součástí Turecka, ale stále si drží svůj řecký punc. Na rozdíl od Řecka je tu ale levněji a oproti Turecké riviéře větší klid. Také se zde skrývá jedna z nejkrásnějších pláží Evropy.

Není sice tak známá, jako Turecká riviéra, zato je Egejská riviéra vyhledávaná pro svou okouzlující atmosféru antického Řecka a také pro tu nejkrásnější pláž v celém Turecku. Jmenuje se Ölüdeniz a táhne se podél klidné Modré laguny.

Tyrkysově modrá barva zdejších vod úžasně ladí k horským masivům v pozadí. Na této riviéře se nachází mnoho příjemných letovisek a je to oblast skvělá jak pro milovníky vodních sportů, tak pro obdivovatele antické historie. Vše je zde blízko.

K návštěvě zve Efes, Pamukkale či skalní hrobky v Tlosu. K velkým zajímavostem patří také Motýlí pláž. Leží uprostřed přírodní rezervace, kde žije mnoho druhů motýlů. Dostanete se k ní ale jen po vodě.

Ostrov holubí

Pokud budete cestovat po tomto klidném kraji, nebudou vás na každém kroku atakovat prodejci nejrůznějšího zboží a suvenýrů. Zde se většina obyvatel považuje stále za hrdé Řeky. Navštívit zde musíte město Kusadasi.

Původně rybářská osada dostala jméno podle nedalekého ostrova. V překladu Holubí ostrov býval kdysi prvním letoviskem v této oblasti. K návštěvě zve pevnost Genoese, známá též jako Pirátský hrad, který sloužil na obranu města před pirátskými útoky.

Nedaleko Kusadasi najdete významné antické památky, jako je slavný Efes nebo zbytky Artemidina chrámu, který patřil mezi sedm divů světa. Asi 30 kilometrů na jih se rozkládá národní park Dilek, který může pro vás být příjemným výletem panenskou přírodou. Najdete v něm kouzelná jezírka, která přímo lákají k vykoupání.

Město duchů a koček

Kdysi významný přístav Efez je druhým nejnavštěvovanějším místem Turecka. Říká se mu město duchů a koček. Podle legendy se věrní obyvatelé Efezu vtělili do koček a hlídají své město dosud.

Největším jeho klenotem jsou zbytky velkého amfiteátru a slavná Celsova knihovna, která bývala třetí největší knihovnou ve starém Řecku. Poblíž Efezu najdete také Jeskyni sedmispáčů a domek, kde údajně zemřela Panna Marie.

Velmi oblíbený u turistů je výlet do Pamukkale, což jsou bělostné skály s kaskádami jezírek. Zdejší horké prameny jsou bohaté na vápník a kdysi zde stálo dokonce lázeňské město.

Velké oblibě na Egejské riviéře se těší výlety lodí na řecký ostrov Samos, kde můžete navštívit archeologické muzeum nebo nakupovat v řeckých obchůdcích či si pochutnat na vynikajících řeckých specialitách v malebných tavernách. Na výlet se můžete vydat i kousek dál – na další řecký ostrov Rhodos.

Pravý turecký kebab

U nás známý kebab najdete v Turecku v mnoha variantách. Pod jakými názvy se skrývá? Döner kebab je kebab v chlebové placce – ten, co známe v Evropě.

Šiš kebab je kebab na jehle, podobný našemu ražniči, Adana kebab je pálivý kebab z mletého masa na jehle a Urfa kebab je stejný kebab nepálivý. A pokud toužíte po dezertu, pak nejtypičtější je baklava.

Dovolenou letecky na 8 dní do čtyřhvězdičkového hotelu s all inclusive pořídíte již od
9 950 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden