Moje sladké tajemství

Fascinující pláže a památky Řecka

Řecko se rozkládá na pevnině i na více než 6000 ostrovech. Můžete ho tedy probádat křížem krážem a pořád budete mít co poznávat. Láká k lenošení u průzračného moře, k procházkám po dlouhých písčitých plážích či k objevování antických krás. Celou atmosféru dovolené dokreslí pohodová povaha Řeků.

Recko je pro mnoho lidí srdcovou záležitostí. Když ho prý jednou navštívíte, jste jím natolik okouzleni, že se sem toužíte neustále vracet.

Zavítat můžete do známých turistických center, ale jednoduše zde také najdete opuštěné pláže, kde můžete v klidu o samotě lenošit. Bonusem je i přijatelná vzdálenost Řecka. Letecky se sem dostanete zhruba za dvě hodiny, cesta se dá ale v pohodě zdolat i soukromým vozem.

Perfektní základna

Soluň je po Athénách druhé největší město Řecka a díky rušnému mezinárodnímu letišti slouží jako dobrý výchozí bod pro cesty po celém severním Řecku. Soluň neboli Thessaloniki skýtá spoustu antických a byzantských památek s moderní architekturou.

Nenechte si ujít výraznou Bílou věž z 15. století, bytelné městské opevnění, byzantské chrámy a jiné monumenty. Nechte se unést ruchem velkoměsta, užijte si noční život, ale i pláže. Za nimi ze Soluně lidé také často vyrážejí na oblíbený poloostrov Chalkidiki.

Nejkrásnějšími letovisky zde jsou Polychrono nebo Pefkochori. Ať na Chalkidiki zakotvíte kdekoli, rozhodně nevynechejte výlet na ojedinělé pláže, jako je Nea Potidea, Sarti, Toroni, nebo malinkatý neobydlený ostrůvek Drénia s křišťálově čistým mořem.

Za osmým divem světa

Právě z Chalkidiki se často pořádají dvoudenní výlety do oblasti Thesálie, kde se nachází Meteora – shluk klášterů pravoslavné církve vystavěný na pískovcových skalách středního Řecka.

Toto místo vám vyrazí dech. Kláštery vypadají, jako by se vznášely ve vzduchu. Na takřka kolmých vysokých skalách najdete šest klášterů otevřených pro veřejnost. Oblast Meteory je zapsána na seznamu UNESCO.

Zpátky do dějiště olympijských her

Na Peloponéském poloostrově navštivte Olympii, město, kde se začaly konat olympijské hry. K vidění jsou pozůstatky sportovišť, ale také muzeum s impozantní sbírkou soch řeckých bohů.

Okouzlí vás i starodávné chrámy či proslulá sloupová síň ozvěn. Svlažit se můžete třeba na nedaleké pláži Paralia Spiantza nebo zajet na pláže Tolo a Niforeika. Téměř nedotčená je krásná pláž Ermioni.

Vyhoďte si z kopýtka na ostrově Mykonos, kde zábava nikdy nekončí!

Pokud toužíte po dovolené, kde se budete koupat v křišťálovém moři, z lehátka se přenesete na párty a stejně tak rychle doputujete na místní archeologická naleziště, Mykonos je tou nejlepší volbou. V letovisku Kalafatis leží jedna z nejoblíbenějších pláží ostrova.

Je zde spousta taveren a vyzkoušet můžete vodní sporty. Na západě v městě Glastros objevíte starodávné větrné mlýny, několik muzeí i spousta kostelů. Ornos je nejživější letovisko plné barů, restaurací a diskoték.

Je tady rušno téměř 24 hodin denně. Severněji položená pláž nabízí ráj pro windsurfaře, jižní upřednostňují ti, kteří mají rádi dokonalý servis na plážovém lehátku. Suvenýry pořídíte v jednom z mnoha krámků.

Neznámé ostrovy plné klidu

Kousek od Mykonosu leží další z Kykládských ostrovů, který turisticky není příliš známý. Mezi Řeky se jedná o poutní místo, které každoročně navštěvují proto, aby se po kolenou plazili na kopec ke kostelu Panagia Magalochari, který skrývá figurku Panenky Marie.

I v hlavní sezoně tady najdete poloprázdné pláže a silnice, které vás zavedou do scénických vesniček uprostřed hor obklopených vyzdobenými holubníky. Zařídit si zde můžete autentické bydlení v řeckých chatičkách na samotě u moře.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden